Almanya’daki üniversitelere Rojava’dan ziyaret

Almanya’da bazı üniversitelerle görüşen Rojava heyetinin içinde yer alan öğretim görevlilerinden Dijle Haidar, kardeş üniversite ve ortak projeler geliştirmek istediklerini söyledi.

Kuzey-Doğu Suriye’deki Rojava ve Kobanê üniversitelerini temsilen EmdenLeer Üniversitesi’nin daveti üzerine Almanya’ya gelen heyet, EmdenLeer, Alice Salomon ve Bremen üniversitelerinde görüşmeler yaptı. 


Temasları hakkında ANF’ye konuşan Kobanê Üniversitesi Jineolojî Bölümü Öğretim görevlilerinden Dijle Haidar, ilk olarak Berlin’de Alice Salamon Üniversitesi’nde bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Dijle Haidar, şunları paylaştı: “Bu görüşmede iki önemli konu vardı. Genel olarak jineolojînin tanıtımı ve Kuzey-Doğu Suriye’deki işleyişine odaklanıldı. İkinci adım ise Kuzey-Doğu Suriye’deki üniversitelerin tanıtımıydı. Önümüzdeki süreçte bu üniversite ile kardeş üniversite ilişkisi oluşturmak istedik. Rojava ve Kobanê üniversitelerinin özel bazı çalışmaları ele alınıp değerlendirildi. Muhatap taraf pozitif karşıladı. Memnuniyetlerini dile getirdiler. Üniversitelerimiz, kapasiteleri, müfredatları soruldu. Nasıl bir ilişki kurulabilir üzerinde de duruldu.”

İkinci görüşmelerinin Bremen Üniversitesi ile olduğunu kaydeden Dijle Haidar, zaten daha önce de Bremen ve Rojava üniversitelerinin öğrencileri ile ortak bazı seminerler yapıldığını hatırlattı. Burada da hem jineolojî hem de Kuzey-Doğu Suriye üniversiteleri üzerinde durduklarını ifade eden Dijle Haidar, aynı zamanda karşılaştıklarını güçlükleri de paylaştıklarını söyledi. Buradan da olumlu ayrıldıklarını ve gelecekte resmi ilişkilerin oluşacağına inandıklarını belirten Dijle Haidar, ayrıca Hevrîn Xelef bahçesini kuran ve Jinwar köyü ile ilişkileri olan kadın kurumunda bir seminer verdiklerini aktardı. 

OLABİLDİĞİNCE ZİYARET VE PRATİK DESTEK

Jineolojînin Avrupa akademik ortamında yeni bir tartışma alanı açtığını belirten Dijle Haidar, olumlu anlamda merakın söz konusu olduğunu vurguladı. Üniversiteler arası iş birliğini yenilediklerini ve bunu diğer üniversitelerle de yapmak istediklerini söyleyen Dijle Haidar, şunları dile getirdi: “Almanya’daki Emden Üniversitesi ile Rojava Üniversitesi arasında jineolojî çalışmaları alanında kardeşlik söz konusu. Zaten buraya gelişimiz de bu kardeşlik anlaşmamızı yenilemektir. İki üniversite öğrencilerinin ortak seminerleri söz konusu. ortak bir proje söz konusuydu. Burada olduğumuz müddetçe olabildiğince tüm üniversiteleri ziyaret etmek istiyoruz. Fiili bazı şeyleri elde etmek istiyoruz. Emden Üniversitesi ile kardeş üniversite anlaşmamızı yenileyeceğiz. Bu deneyimimizi diğer üniversitelerle de geliştirmek istiyoruz. Bu umutla hareket ediyoruz.”