Amed’de siyasi tutsaklara tehdit ve onur kırıcı muameleler

Amed’deki 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde koğuşlara baskın yapılarak tutsakların tehditlere ve onur kırıcı muamelelere maruz kaldığı bildirildi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyeleri, ailelerin başvuruları üzerine cezaevini ziyarette bulundu. 

2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklar, 6 Mart’ta aileleri ile yaptığı görüşlerde koğuşların basıldığını ve tehdit edildiklerini aktarmıştı. 

Tutsaklar, “arama” adı altında koğuşlarına baskın düzenleyen gardiyanların, eşyalarını dağıttığını, “otur-kalk”, “ellerini, kollarını aç”, ve “ayakkabılarını çıkar” şeklinde dayatmalara maruz kaldıklarını bildirdi. 

Avukatların aktardığına göre kameraların kapatılması sonrası tutsaklar tehdit edildiklerini de bildirdi. 

ÖHD’li avukatlar şu açıklamada bulundu: "Cezaevi denetiminden geçirilerek, kendilerine verilen kitaplara el konulmuştur. Bunun yanında kitaplardan alıntılar yaptıkları, bazılarının öykü-roman çalışmalarının yer aldığı defterlere de el konulmuştur. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alıp da tekli hücrelerde kalan tutsakların da odalarına bu şekilde gidilmiş, onlara fiziki müdahale edilmiş, arama sırasında hukuka aykırı bir şekilde uzunca bir süre yerde bekletilmişlerdir.”