3 kentte tecride karşı Adalet Nöbeti eylemi başlatıldı

Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Amed, Mersin ve Adana'da Adalet Nöbeti eylemi başlattı.

Yaklaşık üç yıldır hiçbir haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununa siyasi çözüm talebiyle cezaevlerinin başlattığı açlık grevinin 8’inci gününde TUAY-DER de Amed’de nöbet eylemi başlattı.

“Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için zindanlara ses olalım” şiarıyla organize edilen eyleme ilişkin TUAY-DER Amed Şubesi'nde açıklama yapıldı.

Açıklamaya siyasi parti temsilcileri, kurum ve kuruluş yöneticileri de katıldı.

MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Kerem Canpolat, TUHAD-FED derneğinin olduğu her yerde nöbet tutacaklarını duyurdu.

Canpolat, "Tecridi hepimiz yaşıyoruz. Bugünkü manzara da onu gösteriyor” dedi. 

Abdullah Öcalan’dan 33 ayı aşkın bir süredir haber alınamadığını hatırlatan Canpolat, "Cezaevlerindeki tutsaklar, tecride karşı dışarıdaki kamuoyunun daha çok ses olması için açlık grevi eylemine başladı. Biz de burada yapacağımız nöbet eylemiyle tutukluların sesi, yüreği, gözü olmak istiyoruz. Kamuoyunun buna duyarlı olmasını istiyoruz. Açlık grevleri daha tehlikeli bir aşamaya geçmeden cezaevlerine ses olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Canpolat, şunları ekledi: "Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi bütün tıkanıklıkların nedeni olarak görüyoruz. Bunu aşmak için hem avukatlarıyla, hem aileleriyle, hem kamuoyuyla Abdullah Öcalan’ın buluşması gerekiyor. Bunun da ekonomik, siyasi ve psikolojik anlamda bir iyileştirmeye neden olacağını biliyoruz. Sayın Abdullah Öcalan’ın sözleri kamuoyu tarafından kıymetlidir. ‘Ben bir haftada Türkiye’deki savaşı durdurabilirim’ dedi. Bu çok kıymetli bir söz. Buna izin verilmesi gerekiyor. Kurumlarımız ve siyasi partilerimiz ile 3’er günlük nöbet tutacağız."

Açıklama, "Bijî berxwedana İmraliyê" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarıyla son buldu.

MERSİN

Çukurova TUHAY-DER Mersin Şubesi ise dernek binası önünde basın açıklaması düzenledi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Mersin milletvekilleri Perihan Koca ve Ali Bozan’ın yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı eylemde, Türkçe ve Kürtçe “Tecrit insanlık suçudur” pankartı açıldı.

Çukurova TUHAY-DER Mersin Şube Eşbaşkanı Ergin Altuntaş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 24 yıldır kesintisiz bir şekilde tecrit ve işkenceye maruz kaldığını ve son 32 aydır ise kendisinden hiçbir şekilde haber alınamadığını hatırlattı. Ulusal ve evrensel tüm hukuk normlarının askıya alındığı İmralı Cezaevi’nin bir işkence merkezine dönüştüğünü dile getiren Altuntaş, milyonların iradesi olan Abdullah Öcalan’a uygulanan bu tecrit sisteminin Kürt sorununun çözümsüz bırakılmasıyla yakından bağlantısı olduğunun altını çizdi. Altuntaş, “104 cezaevinde başlatılan açlık grevleri eylemlerini sahipleniyoruz. Kürt sorununun siyasi bir çözüme kavuşması adına Sayın Öcalan’ın özgürlüğü sağlanmalıdır. Türkiye ve Kurdistan halklarının onurlu bir barıştan başka bir çözüm şansı yoktur” dedi.

Altuntaş, tüm demokratik ve yurtsever kamuoyunu, cezaevlerinde yükselen bu talep için demokratik direnişe çağırdı.

Açıklamanın ardından kitle açlık grevleri için başlattıkları 3’er günlük Adalet Nöbeti için dernek binasına geçti. Nöbet eyleminde konuşan HEDEP Mersin milletvekilleri Perihan Koca, Ali Bozan ve sivil toplum örgütü temsilcileri, eylemler etrafında kenetlenmeye çağırdı.

 ADANA

Çukurova TUAY-DER Adana Şubesi yönetici ve üyeleri de Adalet Nöbeti başlattı. Nöbet öncesi grup, İnönü Parkı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis "güvenlik" bahanesiyle açıklamaya engel oldu. Kitle de alkışlarla Abidinpaşa Caddesi üzerinde bulunan Çukurova TUAY-DER Adana Şubesi’ne yürüdü. Polisin dernek binasına girmeye çalışması gerginliğe neden oldu.
 Dernek binasında açıklama yapan Çukurova TUAY-DER Şube Başkanı Nuray Kaya, "Türkiye ve Kurdistan halklarının onurlu bir barıştan başka bir çözüm şansı yoktur” dedi.

Açıklamanın ardından açlık grevleri için 3’er günlük Adalet Nöbeti klamlarla başlatıldı.