Amedspor’a ırkçı saldırı

Bursa’ya giden Amedspor futbolcularına fiziki saldırı ve ırkçı hakaretlerin yanı sıra beyaz Toroslar ve JİTEM üyelerinin fotoğrafları da açıldı.

İkinci Lig Beyaz Grup'ta mücadele eden Amedspor, Bursaspor’la oynayacağı karşılaşma için geldiği Bursa’da dün geceden beri Bursa taraftarları tarafından ırkçı saldırılara uğramaya sürüyor. Saat 14’te‘de Bursaspor’un Timsah Arena Stadı’nda başlayacak olan karşılama öncesi stada giren taraftarlar, ellerinde on metrelerce uzunluğunda olan Türk bayrağına yazılı, “Göğün direği alınana dek ay yıldız hüküm sürecek” pankartı taşıyarak sık sık ırkçı sloganlar attı. Pankartı taşıyan onlarca kişi kameralar karşısında yüzlerini kapattı

Maçın başlamasına dakikalar kalırken Bursaspor futbolcuları, ısınmak için sahaya  “Ne mutlu Türküm diyene” sözlerinin yer aldığı bir şarkıyla çıktı. Bursaspor taraftarları, maç öncesi ısınmak için sahaya inen Amedspor’lu futbolculara ise “Şehitler ölmez vatan bölünmez”, “Ne mutlu Türküm diyene”, “Vatanına göz dikeni ez oğlum" ve “İntikam” gibi ırkçı sloganlar atıldı. 

Irkçı saldırılar daha sonra fiziki saldırılara da döndü. Saha etrafında yoğun polis bulunmasına rağmen taraftarlar Amedspor oyuncularına saldırdı. Saldırıya polisin müdahale etmediği görüldü. Saldırı anında tribünlerde bulunan binlerce taraftar, “Vurun, vurun” diye bağırdı.

Bursaspor taraftarı, Amedspor taraftarı olduğu anlaşılan bir çocuğun eline verdiği Bursaspor atkısını zorla elleriyle kaldırmasını istediği görüntüleri de sanal medya platformlarında dolaştı. Çocuğa işkence uygulandığı görülen görüntülerde çocuğun korktuğu anlaşılırken, “Kimsenin yüzünü göstermeyin” dendiği de kayıtlara girdi.  

Öte yandan saldırgan taraftarlar tribünlerden 1990’lı yıllarda on binlerce Kürt’ün katledilmesinde rolü olan ve JİTEM elemanı “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ve yine JİTEM’İN insan kaçırmak için kullandığı “Beyaz Toros” fotoğraflarının yer aldığı posterleri açtı. 

Sanal medya platformlarında ise binlerce saldırgan taraftar, kendi hesaplarından “Beyaz Toros” fotoğrafları da paylaştı.  

Amed Barosu, Amedspor futbolcularına yönelik Bursa’da ırkçı saldırı gerçekleştiren taraftarlar ve önlem almayan polis hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım, yaptı açıklamada, stadyumdan uzun süre çıkamadıklarını belirterek, 4 sporcu ve 3 yönetici için darp raporu aldıklarını söyledi.

Kulüpten yapılan açıklamada, maç sonunda soyunma odası koridorlarında Bursaspor Özel Güvenlik Amiri, kulüp personelleri ve emniyet görevlileri tarafından, oyuncularına yönelik saldırı gerçekleştirildiği kaydedildi.