Ankara Newrozu: Tecrit bir an önce kalksın

Ankara'da binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamalarında İmralı tecridine tepki öne çıktı. Gençlerin ve kadınların yoğun katıldığı kutlamada sık sık ‘Bijî Serok Apo’ sloganları atıldı.

ANKARA NEWROZU

Ankara’da “Rabe dema azadî û serkeftinê ye” şiarıyla Anıtpark’ta Newroz bayramı kutlandı. Binlerce kişinin katıldığı kutlamalarda gençlerin ve kadınların yoğunluğu dikkat çekti. Sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Zindanlara özgürlük” sloganlarının atıldığı kutlamalarda, “Son Muhteşem Olacak” yazılı dövizler taşındı.  

Yapılan saygı duruşunun ardından Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı olan tutsak Gültan Kışanak’ın Ankaralılara gönderdiği mektup okundu. Daha sonra DEM Parti'nin kentteki eşbaşkan adayları sahneye çağrıldı. 

DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Öztürk Türkdoğan, "DEM Parti, sadece Kürtlerin değil, sol ve sosyalistlerin partisidir. Ötekileştirilen her kesimin partisidir. Biz bu ülkeye barışı getireceğiz. Sevgili arkadaşlar ülkeye barışın gelmesi için DEM Parti’nin güçlenmesi lazım. Partimiz üzerinde spekülasyonlar yapılıyor. Buradan net olarak söylüyorum; biz DEM Parti dışında kimseye oy istemiyoruz. Biz Ankara’da hiç kimseyle ittifak halinde değiliz. Biz sadece DEM Parti’ye oy istiyoruz" dedi. 

DEM Parti Wan Milletvekili Pervin Buldan ise Newroz’da alanları dolduran Kürt halkının verdiği mesajlara dikkat çekerek, şöyle seslendi: " Bu meydanlara iyi baksınlar. Bugün Ankara’da kararların alındığı siyasetin merkezi bu alanlara iyi baksın. Ankara’da kararları alan siyasi iradeye sesleniyoruz; bu alanlara iyi bakın. Bu meydanlarda dile gelen hakikat Kürt sorunudur. Bu meydanlarda dile gelen Türkiye’nin barışıdır. Bizler alanları doldurarak, 'bu ülkede Kürt sorunu var' diyoruz. Bugün bu kentin adaylarından biri olan Gültan Kışanak cezaevinde olması Kürt sorunun sadece bir tane gerçekliğidir. Emine Şenyaşar’ın Adalet Bakanlığı önünde Adalet Nöbeti eylemi tutması tam da Kürt sorunudur."

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride tepki gösteren Pervin Buldan, "Bugün Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için bedenlerini açlığa yatıran binlerce siyasi tutsağa selam olsun. Evet, tecrit bir insanlık suçudur. Ankara’dan bir kez daha diyoruz; tecrit bir an önce kalksın, Sayın Öcalan ailesi ve avukatları ile görüşsün. Tecrit kalksın diye tutsaklar bedenlerini açlığa yatıyor, aileler adalet nöbetleri tutuyor, özgürlük yürüyüşleri yapılıyor. Ama Ankara üç maymunu oynuyor. Biz onlara büyük cevabı seçimlerde sandıklara giderek vereceğiz" diye konuştu. 

Daha sonra sanatçı Şilan Dora sahne aldı. Newroz kutlamaları, çekilen halayların ardından son buldu.