Annesinin çektiği acıların ardından hekim olmaya karar verdi

Maxmur’da yaşayan Salih Kara, annesinin sağlık sorunundan dolayı çektiği acıları gördükten sonra bitkisel ilaç hekimi olmaya karar verir.

Şehit Rustem Cûdî (Maxmur) Mülteci Kampı’nda başarı ve yaşam hikayeleri kadar direniş, trajedi ve dram hikayeleri de biliniyor. Bir kez daha yönümü Maxmûr’a verdim. Bir süredir başarı hikayeleri ve deneyimleri yazmak istiyordum. Bu nedenle farklı konular üzerine arayışlarım oldu. Salih Kara isimli genci  de bu vesile ile tanıdım. Bu sefer acı ve trajedi yerine elde edilen kazanımları ve yaşanan tecrübeleri görmek istedim.

Mülteci kampında büyüyen Salih Kara isimli genç, birçok acı ve trajediye şahit olmuştur. Kim bilebilirdi ki bu gencin bir gün doktor olup ihtiyaç sahiplerine doğal şifa sağlayacağını. Özellikle 2009 yılında felç olan annesinin çektiği acıların ardından büyük arayışlara giren Salih Kara, o günlerde hayatta olan ve doğal ilaçlarla ilgilenen Pujan'ın yanına gider. Bu doğal ilaçların bir kısmını kullanan Salih'in annesi, yaşadığı rahatsızlıktan bu şekilde kurtulur. Salih Kara, şifalı bitkilerle ilaç yapmayı ilk kez deneyimler ve yıllarca üzerinde çalışmalar yürütür. Bitkisel ilaçlara olan bu ilgisinden dolayı Salih Kara, 2015 yılında Dr. Fayîq Ezîz Salih Serdoşî’nin televizyon programına konuk olur ve daha sonra ondan hekimliği öğrenmeye karar verir. Salih, önce annesinin şeker hastalığı için Dr. Fayîq'e gider ve bir çare bulmasını ister.

Salih'in annesi Dr. Fayîq Ezîz Serdoşî’nin verdiği ilaçları kullandıktan sonra iyileşir. Bu durum Salih’i çok etkiler ve bitkisel ilaç doktoru olma konusunda netleşir. Bu fikrini Dr. Fayîq Ezîz Serdoşî ile paylaşan Salih, doktorun kendisine, “Biraz deneyelim eğer çabuk öğrenir ve gelişme sağlarsan yanımda çalışabilirsin” dediğini belirtir. Şifalı bitkiler konusunda kendisini oldukça geliştiren Salih, daha sonra Dr. Fayîq Ezîz Serdoşî’n yanında çalışmaya başlar.

KENDİSİNE GELEN HASTALARA İLAÇ HAZIRLIYOR

2015 yılından 2019 yılına kadar Dr. Fayîq Ezîz Serdoşî’nin yanında hekimlik yapan Salih, çok büyük tecrübeler kazanır. Dr. Fayîq Ezîz Serdoşî’nin elinden diplomasını alan Salih, artık şifalı bitkilerle doğal ilaçlar yapan bir hekim olur. Daha sonra Maxmur’a dönen Salih ne yazık ki ekonomik sorunlardan ve imkansızlıklardan dolayı arzuladığı şekilde çalışamaz. Bu engellere rağmen Salih kimseyi çaresiz bırakmaz ve kendisine gelen hastalar için ilaçlar hazırlar.

Bitkisel ilaçların insanlar için bir şans olduğunu söyleyen Salih Kara, “Zaten tüm ilaçların kaynağı doğa ve bitkidir. Babillerden Sümerlere kadar binlerce yıl bitkiden ilaç yapılmış, yaralar ve diğer rahatsızlıklar için bitkiler kullanılmıştır. Toplumda birçok hastalık bitkisel ilaçlarla tedavi edildi. Birçok hastalık bitkisel ilaçlarla tedavi edilebilir. Bitkileri ilkbaharda topluyoruz, bir kısmı tıbbi amaçlı kullanılıyor, bir kısmı da daha sonra kullanılmak üzere kurutuluyor. Hastanın boyuna ve kilosuna göre hazırlanıyor. Günümüzde çeşitli türlerde birçok hastalık bulunmaktadır. İltihaptan tutun böbrek, prostata, romatizmaya kadar birçok hastalık bitkisel ilaçlarla tedavi edilebilir” diye konuştu.

Kürt ile yabancı bazı kurum ve kuruluşların bu alanda çalışmalarını sürdürebilecekleri bir yer olması için kendilerine destek vermeleri konusunda çağrıda bulunan Salih Kara, “İmkanlarımız kısıtlı. Bir ricam var; bitkisel olaçlar konusunda uzman olanlarla bir araya gelip bu uzmanlığı ve tecrübeleri paylaşabiliriz. Hastalara bu şekilde ilaç olabilirsiniz. Ayrıca bu miras da kaybedilmemeli” diyerek konuşmasını sonlandırdı.