Antep’te işçiler insanca ücret için eylemde
Antep’teki Başpınar Organize Sanayi’de 11 fabrikada işçiler iş bıraktı. İşçilerin ortak talebi insanca yaşamaya yetecek bir ücret zammı.
Antep’teki Başpınar Organize Sanayi’de 11 fabrikada işçiler iş bıraktı. İşçilerin ortak talebi insanca yaşamaya yetecek bir ücret zammı.
Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçiler kendilerine dayatılan zammı kabul etmeyip bir bir iş bırakmaya başladı. Şimdiye kadar 11 fabrikada işçiler üretime ara vererek fiili greve geçti. İşçilerin talepleri benzer, insanca yaşayacak bir ücret. Öte yandan Aralık 2024’te asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zam burada da uygulanmaya çalışıldı. Fabrika patronlarının çoğu yüzde 30 ya da 33 oranında zam teklif etti. İşçilerin talebiyse yüzde 70 ila yüzde 65 civarında bir zam.
Şimdiye kadar işçileri Dem Parti Şırnak Milletvekili Zeki İrmez, Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, DEM Parti Antep il örgütü ve Emek Partisi Antep il örgütü direniş alanlarında ziyaret ederken Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca da eylemlerin başından bu yana işçilerin yanında yer aldı. Ayrıca KESK Antep şubeler Platformu, Antep Barosu ve birçok meslek örgütü de işçilerle dayanışma gösterdi.
İNSANCA ÜCRET, SAĞLIKLI YEMEK VE SU
2023’te yine benzer bir eylemle gündeme gelen Şireci Tekstil’den bir işçi taleplerinin en başta insanca yaşanacak bir ücret olduğunu söylüyor. Şireci Tekstil işçisi sağlıklı yemek ve suya erişmek için de eylem yaptıklarını vurguluyor: “Taleplerimiz insanca yaşanabilecek bir ücret. Devlet yüzde 30 gibi bir zam açıkladı asgari ücrete. Kendi patronumuz ise buna 3 puan ekleyerek yüzde 33 oranında bir zam yaptı. Bu da 29 bin 250 TL'ye denk geliyor. Bugün yoksulluk sınırı 81 bin TL’yi geçti. Bize önerilen rakam bunun dörtte biri demek neredeyse. Biz de bu yüzden arkadaşlarla bu ücreti kabul etmediğimizi belirterek fiili greve başladık. Talebimiz yüzde 65 oranında bir zam. Ayrıca devam priminin yükseltilmesini istiyoruz. Niteliksiz yemekler yerine yenilebilecek sağlıklı yemekler talep ediyoruz ve yine temiz içme suyu istiyoruz. Normalde fabrikanın arıtmasının iki günde bir değiştirilmesi lazım ama bunlar 6 ayda bir değiştiriyor. Filtre kapkara olana kadar değiştirmiyorlar. Ayrıca eylemden sonra çalışmadığımız günlerin ücretinin karşılanması ve hiçbir işçi arkadaşımızın işten atılmaması en önemli taleplerimiz.
Aynı zamanda bayram ikramiyesini de talep ediyoruz. Geçen sene aynı şekilde fiil eyleme başladık ama bize bayram ikramiyesini az verdiler. Altı yevmiye anlaştık ama kendileri bize iki buçuk yevmiyeden ikramiye verdi.”
MORALİMİZİ BOZMAYA ÇALIŞTILAR AMA DAHA DA KENETLENDİK
Şireci Tekstil patronlarının eylemlerini nasıl karşıladığını ve işçilerle herhangi bir irtibat kurup kurmadığını sorduğumuz işçi şunları kaydediyor: “2023'teki fiili eylemden sonra Şireci bir yenilgi aldı. 6 günlük bir direnişten sonra ister istemez bizimle bir sözleşme yapmak zorunda kaldı. Ahmet Şireci’nin ikinci bir yenilgiyi kabul edeceğini düşünmediğimiz için bu grevin biraz uzayabileceğini de hesapladık. Şimdiye kadar bizimle sadece iki defa iletişime geçtiler o da müdürler bazında. Birincisi eylemin ikinci gününde temsilci olarak görüşmeye gittik ve tabiplerimizi ilettik. Olumsuz yaklaştılar, kabul etmediler. Daha sonra işçileri bölmek, hatta birbirine kırdırmak adına bir eylemde bulundular ama başarısız oldular. İş bıraktığımız için İş Kanunu'nun ilgili maddesine göre yaptığınız devamsızlıktan dolayı iş hakkınız fesh edilecek dediler. Açıkçası biz bunu gülerek karşıladık. Çünkü bu işçilerin moralini bozmak yerine moralini daha çok yerine getirdi ve daha çok kenetlenmeye başladı arkadaşlar.”
BİRÇOK İŞÇİ BURADAN ÇIKACAK SONUCU BEKLİYOR
Kendisinin 2023’teki eylemden sonra örgütlendiğini anlatan Şireci Tekstil işçisi, bu eylemle birlikte işçilerin başından beri yanlarında olan BİRTEKSEN’de örgütlenmeye başladığını da anlatıyor. Ayrıca Başpınar’da devam eden diğer eylemlerin de son durumuna dair bilgiler paylaşıyor: “2023'teki eylemden sonra ben örgütlendim ve sendikalaştım. Zaten sendikal faaliyetlerimiz vardı burada ama müdürlerin bize verdiği uyarıdan sonra birçok arkadaş onar onar sendikalaşmaya başladı.
Şimdiye kadar 11 fabrikada eylem başladı. Çünkü patronlar aşağı yukarı yüzde 30 bandında zam öneriyor. En düşük ücret veren AKP Antep Milletvekili İrfan Çelikaslan’ın fabrikası. Şu an onlar yüzde 70 oranına zam talep ediyor. Bizim şu an aldığımız ücretin seviyesine gelebilmek için. Başpınar’ın genel itibariyle piyasasını belirleyen Ahmet Şireci ve tabii ki buradaki bizim direnişimiz. Birçok fabrika hala bizim eylemin sonucunu bekliyor. Yani kazanıp kazanmayacağımızı. Kazandığımızı görürlerse emin olun ki eyleme geçen fabrika sayısı 20'ye ulaşabilir. Çünkü herkesin gözü, kulağı bizim fabrikada. Bir duyum aldık, Meriç İplik’teki işçiler de kısa süreli fiili elime başladı. Aldığımız duyuma göre yönetim, ‘Şireci ne kadar verirse biz de o kadar vereceğiz’ demiş.”