Almanya’nın Thüringen eyaletinin Erfurt kentinde düzenlenen 5 bin metre salon yürüyüş yarışmasında Kürt atlet Cumali Aslan, birincilik elde etti.
Almanya DLV Federasyonu tarafından organize edilen ve Dünya Atletizm Federasyonu’nun gözetiminde gerçekleştirilen prestijli yarışta, toplam 15 erkek sporcunun mücadele ettiği zorlu parkurda Cumali Aslan birinci oldu.
Yarışmanın duyurusu bir ay öncesinden yapılmıştı ve sporcular, yüksek düzeyde hazırlıkla bu yarışmaya katıldı.
Cumali Aslan’ın bu başarısı, uluslararası spor arenasında dikkat çekerken, 2025 yılında Tokyo’da düzenlenecek büyük şampiyonaya bir adım daha yaklaştırdı.
‘HEDEFİM TOKYO 2025’
Elde ettiği birincilik ile Tokyo 2025’te düzenlenecek uluslararası şampiyonaya katılmak için önemli bir puan kazanan Cumali Aslan, bu başarıyı planlı ve disiplinli bir çalışma süreciyle elde ettiğini belirtti.
Aslan, "Üç aydır yoğun bir tempo ile 5 bin metre salon yürüyüşü yarışmasına hazırlanıyordum. Günde ortalama 25 kilometre yürüyerek yoğun bir antrenman programı uyguladım. Amacım, Tokyo 2025’te Kürt kimliğini temsil ederek zirveye çıkmak" diye konuştu.
‘İNANCIM VE İRADEMLE İLERLİYORUM’
Bu süreçte herhangi bir destek almadığını ifade eden Aslan, "Ne yazık ki Türkiye’de Kürt olmamdan kaynaklı destek alamamanın ötesinde birçok hak ihlali ile karşılaştım. Almanya’da da kurum ve kuruluşlar, Kürt sporculara destek konusunda temkinli yaklaşıyor. Kendi irade ve inancım ile ilerliyorum. Bu kapsamda Kürt kimliğini uluslararası arenada zirveye taşıyacağıma inanıyorum" dedi.
Cumali Aslan, spor kariyerinde karşılaştığı zorlukları dile getirirken, Kürt kurumlarına yaptığı yardım ve destek çağrılarının yanıtsız kalmasından duyduğu üzüntüyü de şöyle dile getirdi: "KURD-SPOR-EU Federasyon Yöneticisi Yüksel Koç, Kürt antrenörüm Metin Yalçın ve Alman antrenörüm Holger Kade dışında beni destekleyen kimse olmadı. Buna rağmen inancımı kaybetmedim ve halkımı temsil etme gururunu yaşıyorum" ifadelerini kullandı.
'SPOR AYNI ZAMANDA BİR YAŞAM BİÇİMİ'
Cumali Aslan, Tokyo şampiyonasının yanı sıra uzun vadeli hedeflerinden de bahsederek, "Tokyo’nun ardından 2028 yılında düzenlenecek Amerikan Olimpiyatları’nda yarışmayı hedefliyorum. Bu doğrultuda çalışmalarımı sürdürüyorum. Spor benim için sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir yaşam biçimidir" dedi.
'KÜRT KİMLİĞİNİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAÇTIR DA'
Sporculuğunun yanı sıra toplumsal meseleler karşısında da aktif bir duruş içerisinde olan Cumali Aslan, "Türk devleti, Rojava’daki halkımızı ve kardeşlerimizi sürekli katlediyor. Hiçbir Kürt buna sessiz kalmamalı. Ben de bir Kürt olarak Rojava’da yapılan katliamları kınıyorum. Türk devleti Kürtlerin olduğu her alana saldırılar yapıyor. Rojava’da askeri saldırılar gerçekleşiyor. Toplumsal saldırılar ve benim de yaşadığım sorunlar gibi spor alanındaki saldırılar... Bu nedenle spor kariyerimdeki başarıları bireysel bir hedef olarak görmüyorum. Aynı zamanda Kürt halkının haklarını ve kimliğini savunmak için bir araç olarak görüyorum. Bu yolda karşılaştığım tüm zorluklara rağmen kararlıyım. Halkımın sesi olmaya devam edeceğim.”