25 Ağustos 2018 tarihli 700’üncü hafta eylemi İçişleri Bakanlığı kararıyla yasaklanmıştı. Bunun üzerine polis ailelere saldırarak, şiddet uygulamış, yerlerde sürüklemiş ve gözaltına almıştı.
Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını isteyen Cumartesi Anneleri, 27 Mayıs 1995'ten bugüne 28 yıldır her hafta Cumartesi günü İstanbul Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemini sürdürüyor.
Polis şiddetine maruz kalarak gözaltına alınan Cumartesi Anneleri’nden 47 kişi, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu”na muhalefet ettikleri gerekçesiyle davalık oldu.
Polis saldırısının mağdurlarından biri olan Maside Ocak Kışlakçı, polislerin orantısız güç kullanması ve toplantı, gösteri, yürüyüş hakkını ihlal etmesi nedeniyle 10 Eylül 2018’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise 2 Mayıs 2019’da takipsizlik kararı vermişti.
Kışlakçı, 19 Haziran 2019’da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Yapılan başvuruya dair 16 Kasım 2002’de verilen karar, Resmi Gazetede yayımlandı.
AYM, başvuruyu değerlendirerek İçişleri Bakanlığından savunma istedi. Bakanlık, başvurunun süre aşımı nedeniyle kabul edilemez olduğunu ileri sürdü.
Anayasa Mahkemesi de başvurucunun olaydan 15 gün sonra darp raporu almasını gerekçe göstererek, başvuruyu kötü muamele yönünden reddetti.
Anayasa Mahkemesi üyesi Muhterem İnce’nin şerh koyduğu ve oy çokluğuyla alınan kararda, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmedildi. Mahkeme ayrıca Kışlakçı’ya manevi tazminat ödenmesine karar verdi.