GÖRÜNTÜLÜ

Bakırhan Êlih Newrozu’nda: 12 gün sonra bizim olanı alacağız

Êlih’te on binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamalarında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, yerel seçimlere işaret ederek 12 gün sonra Êlih’i geri almaya çağırdı.

Êlih’te "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla devam eden Newroz kutlamalarına onbinlerce kişi katıldı. 

Kutlamalar, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından başladı. Bu sırada alandan “Bijî Serok Apo” sloganı yükseldi.

Newroz Tertip Komitesi'nden DEM Parti İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik, yaklaşan yerel seçimlere işaret ederek, "Burada bulunan her bir arkadaştan rica ve beklentimiz ev ev, akraba akraba dolaşmamız. Fikriyatımızı ve parti programımızı henüz ulaştıramadığımız insanlara bunu ulaştırmalıyız” dedi. 

Görevi gasp edilerek yerine kayyım atanan Êlih Belediye Eşbaşkanı Songül Korkmaz, "Newroz halkların başarısıdır. Biz de bugün burada yüzbinlerle Newroz ateşini yakıyoruz" diye kaydetti.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Mehmet Sincar, Cengiz Altun, Seyfettin Tepe, Edip Solmaz ve Salih Özdemir'i anarak konuşmasına başladı. 

MUHATAP İMRALI’DADIR

Bakırhan, İstanbul Newroz’undaki coşkuya işaret ederek, "Bugün sizin burada attığınız sloganlara, taleplere benzer talepler dile geldi. İstanbul’da 1 milyon insan 'tecrit sonlandırılsın' dedi. İstanbul’daki yüzbinler Kürt sorunu diyalogla ve müzakereyle çözülsün dediler. Newroz alanlarında 'Kürt meselesinin muhatabı İmralı’dadır' dediler" diye konuştu.

 

 

Bakırhan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 2013 yılı Newrozu'na gönderdiği mesajı hatırlatarak, "O deklarasyon Türkiye’nin demokrasi ile buluşma deklarasyonuydu. O deklarasyon Kürt halkının haklarıyla, diliyle, kimliğiyle birlikte yaşamasının deklarasyonuydu. Biz bir kez daha diyoruz ki; Kürt sorununun muhatabı İmralı’dadır, 2013 yılındaki barış ve çözüm deklarasyonunun arkasındayız” şeklinde konuştu. 

31 MART’TA HALK GEREKLİ CEVABI VERECEK

Bakırhan şöyle devam etti: “Burada 'Kürt’üz’ diyen kimileri Ankara’da Kurtlarla aynı sofrada oturuyor. Burada 'Kürdüz' diyorlar, Ankara’da Kurt ittifakıyla, JİTEM ittifakıyla birlikte sizin geleceğiniz, kimliğiniz için mücadele eden partimize karşı kumpaslar kuruyorlar. Bizlere geçmişimizi unutturmaya çalışanlara; Êlih hafızadır, hakikattir diyoruz. Êlih hafızasını asla ama asla unutmayacaktır. MHP ile JİTEM ittifakıyla aynı saflarda yer alacaklar, Meclis'te iki kelime Kürtçe konuştuğumuzda sesimiz kısıldığı zaman onlarla aynı hizada duracaklar, burada da Kürt halkına şirin gözükerek 'biz de Kürt’üz’ diyecekler. Hadi oradan hadi, Êlih halkı bunu yutmaz. Êlih’i çok iyi tanıyorum emin olun bu meydanda bulunan birçok ailemizin duvarlarının baş köşesinde 90’larda kontralar tarafından katledilen kardeşlerimizin resimleri duruyor. İşte Êlih o resimlerdir. O resimlerin orada durmasına sebebiyet verenlere 31 Mart’ta Batman halkı gerekli cevabı verecektir.

KÜRT HALKI ÖZGÜR DEĞİL

Ülkeyi kötü yönetiyorlar, ülkenin Cumhurbaşkanı her gün şaşkınlıkla izleyeceğimiz şeyler söylemeye devam ediyor. Diyor ki Erdoğan ‘doya doya özgürlüğü teneffüs ediyoruz.' Êlih halkı özgür değil, cezaevlerinde onlarca Êlih halkının evladı yatıyor. Gençler sosyal medyada eleştirdikleri için cezaevinde. İnsanlarımız bir miting alanında dahi rahat bir şekilde bir araya gelemiyorlar. Memleket nefes alamıyor, memleket yoksul, emekçi, perişan insanlar bu ramazan ayında çocuklarına ekmek, zeytin, süt götüremezken beyefendi 'özgürlüğün tadını çıkarın' diyor. Evet, sen o bin odalı sarayda özgür olabilirsin ama Êlih halkı özgür değil, Kürt halkı özgür değil, cezaevlerindeki yoldaşlarımız özgür değil, uyuşturucuya bulaştırmaya çalıştığınız gençlerimiz özgür değil, emekliler, işçiler, ezilenler özgür değil. 

Nerede olursak olalım Êlih halkının direnişini, duruşunu, onurlu yaklaşımını her yerde hayata geçireceğimizden emin olabilirsiniz. Bir yerel seçime girdik, kaldı 12 gün. Batman 12 gün sonra bizim olanı almaya var mısınız? İnşallah annelerimizi, mellelerimizi, seydalarımızın dualarıyla halkımızın fedakar çalışmasıyla geçmişte olduğu gibi bugün de Êlih seçimde rekor kıracak mı? Zaten kazanacağız ama kontrolara, petrolünüzü alıp başka yerde işleyenlere, mecliste Kürtçeye 'bilinmeyen dil' diyenlere karşı rekor oy vererek partinize sahip çıkın. Êlih sandığına, oyuna, hakikatine, hafızana sahip çık. Batman a Kurdan e, Batman Batmana me ye, Batman dilê me ye, dilê Kurdistanê ye. 

KADINI EŞİT GÖRMEYEN ZİHNİYETİ REDDEDİYORUZ

Seçimde kimi kızgınlıklar, küskünlükler, eksiklikler olabilir. Bunların hepsi telafi edilebilir. Bu partinin değerleri vardır. Bu değerlerden biri kadına yaklaşımdır. Kadınlar Rojava’da ‘Jin Jiyan Azadî’ diyerek IŞİD zulmünden dünyayı kurtardı. Bugün Kürt kadını Arjantin’den Brezilya’ya, Avrupa’dan Asya’ya kadar ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganıyla anılıyor. Dolayısıyla bu parti gençlerin olduğu kadar kadınların partisidir. Emek veren, mücadele eden, sokak sokak gezen her eylemde her etkinlikte mücadele eden kadın arkadaşları yok sayan, görmeyen kadını eşit anmayan, algılamayan zihniyeti reddediyoruz. Onun için Êlih kadın başkanımıza sahip çıkmalıdır. Biz de eşbaşkanlık vardır. Benim adım Tuncer Bakırhan ama DEM Parti’nin Genel Başkanı değilim, Eş Genel Başkanıyım. Dolayısıyla kadınların emeğiyle, mücadelesiyle alın teriyle yarattığı eşbaşkanlık sistemi bizim için esastır." 

ADALET NÖBETİ EYLEMCİLERİ ATEŞİ YAKTI

Bu konuşmadan sonra Adalet Nöbeti tutan anneler, "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlüklerle sahneye çıkarak on binleri selamladı. 

Adalet Nöbeti eylemcilerinden Sultan Azboy, "Merhaba Egitlerin, kahramanların memleketine. Adalet Anneleri olarak 8 kentte adalet, birlik, Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kalksın diye nöbetteyiz. Cezaevlerinde direnenlere selam olsun” dedi.

Daha sonra Bakırhan ve anneler, Newroz ateşini yaktı. Gençlerden bazıları, elbiseleriyle Newroz ateşini harladı. 

Kutlamalar, sanatçı Suavi’nin şarkılarıyla devam ediyor.

GÜLİSTAN SÖNÜK: 31 MART'TA CEVABI VERECEĞİZ

Êlih Belediye Eşbaşkan adayı Gülistan Sönük ise şunları söyledi:

"Bu Newroz Kurdistan’ın özgürlük Newroz’u olacaktır. Bu Newroz bedenini yasaklara karşı yakarak, kutlayanların Newroz’udur. Onların Newroz’unu kutluyoruz. Kürt kadınları 8 Mart ve 21 Mart arasındaki direnişi büyütecektir. Bugün de kadınlar Newroz meydanında saldırılara cevap veriyor.

Bu kentin tarihi direniş ve mücadele tarihidir. 31 Mart’tan sonra da ‘Jin, jiyan, azadî' felsefemiz olacaktır. Bu sadece fragman, 31 Mart’ta bunlara büyük cevabı vereceğiz. O kayyıumları öyle bir göndereceğiz ki bir daha Kurdistan yolunu bulamayacaklar."