Bakur kentlerinde Newroz ateşi yükseltildi

Êlih, Agirî ve Riha’da Newroz ateşi etrafında buluşan binler, “Bu ateş hep yükselecek. Bu halk hep var olacak” mesajını verdi.

NEWROZ KUTLAMASI

Êlih’te DEM Parti Seçim Bürosu önünde bir araya gelen binlerce kişi, “Bijî serok Apo”, “Bê serok jiyan nabe”, “Jin jiyan azadî”, “Gençlik Aponun fedaisidir”, “ Kayyımlar gidecek halklar gelecek”, “Direne direne kazanacağız” ve “PKK halktır halk burada” sloganları atarak mahalle meydanına yürüdü.

Mahalle meydanında Newroz ateşi etrafında halaya duran kitle, alkış, slogan ve zılgıtlar eşliğinde ateşin üstünden atladı.

Burada konuşan DEM Parti Êlih İl Örgütü Eşbaşkanı Songül Korkmaz, Êlih’ten kayyuma 31 Mart'ta büyük bir cevap vereceğiz ve büyük bir başarı elde edeceğiz” derken, Eşbaşkan Mustafa Mesut Tekik ise kentte oynanan kirli oyunlara karşı halkı duyarlı olmaya çağırarak, “Faşist rejim topyekûn bir şekilde saldırıyor, ve Kürt halkının direnişini kırmak istiyor. Ama biz seferberlik ruhuyla bu faşizme karşı duracağız. Bu faşizmin karşısında durup, direnişimizi güçlendireceğiz” ifadelerini kullandı. .

‘31 MART’TA BU SİSTEME CEVAP VERECEĞİZ’

DEM Parti Êlih Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki ise, tarihi bir seçimden geçtiklerini belirterek, “Bu seçim iki parti arasında değil. Sadece başkanlık seçimi değil. Devlet her açıdan bizim birliğimizi bozma çabasında. Bu yüzden herkes sandığa gitsin. Batman halkı güçlü bir şekilde kayyumlara karşı dirensin. 31 Mart'ta bu sisteme cevap vereceğiz. Her alanı dolduracağız. Her gün her gece bu alanları dolduracağız. Bizim her hareketimiz cevap niteliğinde olmalı” ifadelerini kullandı.

PARADİGMAYA SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

Êlih Belediyesi Eşbaşkan Adayı Gülistan Sönük de, Newroz ateşi etrafında gerçekleştirdikleri buluşmanın mitinge dönüştüğünü kaydederek, “Bu çalışma sadece vekil ve parti çalışanlarıyla yürümez. Her yurttaş bu mücadelede elinden geleni yapmalı. Umudumuz, sizin partimize ve paradigmamıza sahip çıkmanız. Bu çalışmada hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız. Bizim üzerimizde hayal kuranlar bu alana dikkatli baksınlar. O zaman Êlih’ın kime ait olduğunu görecekler” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Newroz çekilen halay, atılan slogan ve zılgıtlar eşliğinde son buldu.

AGIRÎ

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Agirî İl Örgütü, Bulut Mahallesi’nde ilk Newroz ateşini yaktı. Programa, belediye eşbaşkan adayları Hazal Aras ve Mehmet Akkuş, DEM Parti Milletvekilleri Nejla Demir, Sırrı Sakık ve Özgür Kadın Hareketi’nin (Tevgera Jinên Azad-TJA) yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Kitle ateş yakmadan önce uzun süre halay çekti. Ardından ise meşalelerle yürüyen kitle, Newroz ateşini yaktı. Kitle bu sırada sık sık “Bijî berxwedana zindana” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları attı.

‘BU ATEŞ HEP YÜKSELECEK’

Kısa bir konuşma gerçekleştiren Sırrı Sakık, 25 Mart’ta Agirî’de Newroz ateşini yükselteceklerini söyledi. Sakık, “Korkmadan, ürkmeden zalimlere karşı bu ateşi yükselten kim varsa, kim bu konuda bedel ödemişse hepsinin önünde saygıyla eğiliyoruz. Newroz zora, zulme karşı bir özgürlük ateşidir. Bu ateş hep yükselecek. Bu halk hep var olacak, bu ateş sürekli yanacak” ifadelerini kullandı. 

Nejla Demir de, Newroz ateşinin Kürt halkının özgürlüğüne ve eşitliğe vesile olması dileğinde bulunarak, herkesin Newroz Bayramı’nı kutladı.

‘SEÇİM NEWROZ RUHUYLA SÜRECEK’

Agirî Belediye Eşbaşkan Adayı Mehmet Akkuş ise, 31 Mart’ı Newroz ruhuyla sürdüreceklerini kaydetti. Bir diğer Eşbaşkan Adayı Hazal Aras da, Newroz’un kutlamalarının aynı zamanda seçim provası olduğu belirterek, “Seçimin provasını bu akşam burada yapacağız. AKP’nin hilelerle bizlerden almaya çalıştığı seçimi, zafere ulaştırıp, hep birlikte kutlama yapacağız” şeklinde konuştu.  

RIHA

Riha’da da ilk Newroz ateşi Pirsûs ilçesinde yakıldı. Halkların Demokrasi Partisi (DEM Parti) seçim bürosunda yapılan kutlamaya Pirsûs Belediye Eşbaşkan Adayları Ayten Kaya ile Müslüm Baran’ın yanı sıra Riha Barış Anneleri Meclisi Üyeleri ve çok sayıda genç katıldı.

Kutlamada konuşan DEM Parti Pirsûs İlçe Eşbaşkanı Salih Oğuz, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük ağırlaştırılmış tecride dikkati çekerek “Özgürlük yürüyüşü yapıldı. Bu yıl Newroz’u Özgürlük Yürüyüşü ile birleştireceğiz. Cezaevinde arkadaşlarımız açlık grevinde. Direnişlerini kutluyor ve her zaman yanlarında olduğumuzu belirtiyoruz” diye konuştu.

Ardından söz alan DEM Parti Pirsûs Belediye Eşbaşkan Adayı Ayten Kaya, Newroz’un özgürlüğü simgelediğini belirterek “Newroz ateşi 31 Mart’ta kutlayacağımız zaferin habercisi. Bugün ateşten yükselen kıvılcımlar 31 Mart’ta zaferimizin ayak sesleri. Zaman özgürlük zamanıdır. Tutsak olan bütün arkadaşlarımızın biran önce aramızda olmasının zamanı gelmiştir” dedi.

‘KAWA DEHAK’A, BİZ DE KAYYUMLARA KARŞI DİRENİŞTEYİZ’

Bir diğer Belediye Eşbaşkan Adayı Müslüm Baran ise Newroz’un Kürt halkı için önemine değinerek “Nasıl Demirci Kawa zalim Dehaka karşı direndiyse biz de bugün irademizi gasp eden kayyumlara karşı direnişteyiz ve direneceğiz. Bizden gasp edileni geri alacağız. Tecride karşı sonuna tutsakların sesi olacağız. İrademizi hiçbir zaman kimseye teslim etmeyeceğiz. Birkaç gün önce 17 arkadaşımız tutuklandı onların yerine de çalışacağız ve 31 Mart’ı onlara armağan edeceğiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi Barış Anneleri tarafından “Bijî Serok Apo” sloganları eşliğinde yakıldı.