29 Ekim 1999'da Avrupa'dan Türkiye'ye gelen İkinci Barış Grubu'nun bir parçası olan Aktaş, yaşamını yitirmesinin ardından dini vecibelerin yerine getirilmesi için İzmir'in Urla ilçesindeki Zeytin Alan Cem Evi'ne götürüldü. Burada gerçekleştirilen törenin ardından, Aktaş'ın naaşı toprağa verilmek üzere Meletî'ye gönderildi.
Zeytin Alan Cem Evi'ndeki uğurlama törenine, İkinci Barış Grubu üyesi Haydar Ergül, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri İbrahim Akın ve Gülistan Kılıç Koçyiğit, Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz, DEM Parti il ve ilçe örgütleri ile Aktaş'ın yakınları katıldı. Ailesi tarafından teslim alınan cenaze, hava yoluyla Meletî'ye taşındı. Bu süreçte aileye, Haydar Ergül ve DEM Parti Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit eşlik etti.
Ali Şükran Aktaş'ın cenazesinin, memleketi Meletî'nin Akçadağ ilçesine bağlı Darıca köyünde, yarın saat 11.00'de defnedilmesi bekleniyor. Cenaze törenine, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Keskin Bayındır, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve siyasetçi Sabahat Tuncel'in de katılması öngörülüyor.
ALİ ŞÜKRAN AKTAŞ KİMDİR
Ali Şükran Aktaş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla 29 Ekim 1999'da Avrupa'dan Türkiye'ye gelen İkinci Barış Grubu'nda yer aldı. İlk Barış Grubu üyelerinin tutuklanmasının ardından, Haydar Ergül, Aygül Bidav, İmam Canpolat, Yusuf Kıyak, Aysel Doğan, Hacı Çelik ve Dilek Kurt ile birlikte Avrupa'dan Türkiye'ye gelen Aktaş, İstanbul'da yargılandı ve 7 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. 2005 yılında tahliye olan Aktaş, daha sonra yargılandığı bir davada "örgüt propagandası yapma potansiyeli" gerekçesiyle 20 ay hapis cezası aldı ve Yargıtay'ın bu kararı onaylamasının ardından tekrar cezaevine girdi.
Cezaevinden çıktıktan sonra barış mücadelesine devam eden Aktaş, 2020 yılında Barış Vakfı Denetim Kurulu Üyeliği'ne seçildi. Aktaş, 12 Ağustos'ta İzmir'in Urla ilçesinde kanser tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.