‘Barış Nöbeti’ eylemleri: Tecride son verilsin!

İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından her ayın ilk cuma günü düzenlenen "Herkes için barış" nöbet eylemi, bu ay Ankara, Amed (Diyarbakır), Êlih (Batman), ve Riha (Urfa) kentlerinde gerçekleştirildi.

Dört kentte düzenlenen eylemlerde, toplumsal barış için tecridin sona ermesi talep edildi.

ANKARA

Ankara'daki nöbet eylemi, İHD Ankara Şube binasında gerçekleştirildi. Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Özgür Faik Erol, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İl Örgütü yöneticileri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları ve Barış Anneleri eyleme katıldı.

Eylemde, "Toplumsal barış için tecridi kaldırın; hapishanelerdeki hak ihlalleri son bulsun" talebi öne çıktı.

İHD Ankara Şubesi Eş Başkanı Ömer Faruk Yazmacı, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekerek, Türkiye hapishanelerinin birçok sorunun sürekli hale geldiği ve mahpus yaşamını tehdit eden uygulamalar ile birer "insan hakları ihlal merkezi"ne dönüştüğünü ifade etti.

Yazmacı, özellikle İmralı Cezaevi'nde devam eden tecride ve bu durumun Türkiye'nin iç barışını sağlama isteksizliğinden kaynaklandığına vurgu yaptı.

AMED

Amed'deki eyleme Barış Anneleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. İHD Amed Şube Başkanı Ercan Yılmaz, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'nın yerine kayyım atanmasına ve katledilen Amed Baro Başkanı Tahir Elçi'nin ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınmasına dair yargılamalara dikkat çekti.

ÊLIH

Êlih'teki eyleme Êlih Emek ve Demokrasi Platformu da destek verdi. İHD Şube Eş Başkanı Ahmet Şiray, açıklamada "Cezaevlerinde ölüm değil, yaşamı savunuyoruz. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın, ölüyorlar sessiz kalma" pankartları eşliğinde toplumsal barış için tecridin kaldırılması ve hak ihlallerinin son bulması çağrısında bulundu.

RIHA

Riha'daki eyleme HEDEP Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar, ÖHD Riha Şube Eşbaşkanları İbrahim Halil Öyke, ve Riha Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri katıldı. İHD Riha Şube Eşbaşkanı İsmail Tutal, İmralı'da devam eden mutlak tecride tepki göstererek, bu uygulamanın Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirtti. Tutal, Türkiye hapishanelerinde yaşanan tecrit, işkence ve hak ihlallerine son verilmesi çağrısında bulundu.

Eylemlerde, hapishanelerdeki tecridin kaldırılması, hak ihlallerinin sona ermesi ve toplumsal barışın tesis edilmesi için yapılan çağrılar öne çıktı.