Bazarcix’ta 40’ncı gün anması: Hesabını verecekler!

HDP, 6 Şubat depreminin 40’ıncı günü dolayısıyla Mereş ve Bazarcix’ta lokma dağıttı. Anmaya katılan DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, “Bu kadar insanımızı kaybettik. Halkımıza söz verdik, bunun hesabını verecekler” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 6 Şubat’ta Mereş merkezli depremlerin 40’ıncı günü dolayısıyla Mereş ve Bazarcix’ta lokma dağıttı.

Depremde hayatını kaybedenler için yapılan anmaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) üyeleri, Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, Alevi Kültür Derneği (AKD) Genel Başkanı İsmet Kurt ve Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (T-KDP) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş’ın aralarında olduğu bir heyet katıldı.

Heyet, ilk olarak depremzede yurttaşlarla birlikte, Halilağa ve Damlataş mezarlıklarına giderek yaşamını yitirenlerin mezarını ziyaret etti, karanfiller bıraktı ve mum yaktı.

Mezarlıklarda depremde yaşamını yitirenlerin aileleri de kaybettikleri yakınları için ağıtlar yaktı.

Mezarlık ziyaretleri ardından Bazarcix’ta bulunan Cemevi’ne geçen heyet, burada lokma dağıttı.

HESABINI VERECEKLER!

DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk yaptığı konuşmada Türkiye’de her zaman deprem olduğunu ve olacağını belirterek, “Ama bu kadar insanımızı kaybetmemizin nedeni deprem değil. Bu çürümüş, faşist zihniyet” ifadelerini kullandı.  

Yaşamını yitiren insanlar için hesap soracaklarının altını çizen Öztürk, şunları ekledi: “Kürtlere, demokrasi, barış isteyenlere ‘Düşman’ deyip durdular. Kürt halkına da, demokrasi ve barış isteyenlere de düşman olan sizin zihniyetiniz. Bu topraklara bakıyoruz. Sizin zihniyetiniz büyük katliamlar yaptı. Bugün de bu katliam depremle değil, iktidarın zihniyetiyle oldu. Kürt, Türk, Alevi, Süryani, Ermenilerin bir arada yaşamasını istemeyen ve bu kadar insanın ölmesine neden olan yine bu zihniyettir. Tayip Erdoğan, Devlet Bahçeli ve bu çürümüş zihniyet hesap vererek gidecek. Bu kadar insanımızı kaybettik. Halkımıza söz verdik, bunun hesabını verecekler.”

“Acımız büyük, yaramız derin” diyen Öztürk, şöyle devam etti: “Size söz veriyoruz, belki acınızı azaltamayız, kaybettiklerinizi getiremeyiz ama 11 kentte yaşamını yitirenlerin ailelerine söz veriyoruz, hesap verecekler. Onlar hesap vermeyene kadar, bir gün bile rahatlık içinde geçmeyecek.”

HALA ÇADIR VE KONTERNIRLAR EKSİK

Öztürk’ün ardından bir konuşma yapan AKD Genel Başkanı İsmet Kurt, devletin ilk beş gün boyunca bölgeye gelmediğini ve iktidar dışındaki belediyelerin gelerek, depremzedelere yemek dağıttığını hatırlattı.

Kurt, hala çadır ve konteynırların eksik olduğunu belirtirken, “Bu devlet bir şahsın eline bırakılırsa, şahıs devleti yapılırsa sonu bu olur” tepkisinde bulundu.

RANT SİSTEMİ

Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu ise iktidarın rant politikalarına dikkat çekerek, “Rant sistemi maalesef en çok ezilenleri, yoksulları, emekçileri, köyleri, işçileri, çiftçileri, kadınları, çocukları öldürüyor” dedi.

Maçoğlu, “1990’lar sürecinde Erzincan’dan sonra Van’da, bugün burada, yarın başka yerde depremler olacak. Esasen bunun değiştirilme imkanı varken, bizlerin bu değişim için mücadele sürdürmesi gerekir. Yoksa bu yıkımlar devamlı olacaktır. Onun için tek yapacağımız bir şey var; o da bir araya gelmemiz. Bu ülkede faşizmi, demokrasi düşmanlarını, azınlığa hizmet eden bu anlayışı artık göndermemiz lazım. Yoksa daha çok acı, zorluk çekeceğiz. Yoksa daha çok dram yaşayacağız” diye konuştu.

Heyet, saat 17.00’da Mereş merkezde depremzedelerle bir araya gelecek ve lokma dağıtacak.