BM İtalya’yı yeni denizcilik yasası konusunda uyardı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İtalya'da mültecilerin denizden kurtaran gemiler konusundaki yeni yasa tasarısı hakkında ciddi endişelerini dile getirdi.

Türk’e göre bu yasa, insani arama-kurtarma (SAR) örgütlerinin Orta Akdeniz'de hayat kurtaran yardım sağlamalarını engelleyebileceği için denizde daha fazla ölüme neden olabilir.

"Orta Akdeniz'i geçenlerin durumunu korkuyla izliyoruz ve bu acıyı sona erdirme isteği büyük. Ancak bu, bu insani krize müdahale etmenin yanlış yolu" diyen Türk "Bu yasa tasarısı kabul edilirse, daha fazla tehlike altındaki insan acı çekecek ve zamanında yardım alınamayacağı için daha fazla hayat risk altına girecek” ifadelerini kullandı.

Türk’e göre yasa, hem göçmenleri hem de onlara yardım etmeyi amaçlayanları cezalandıracak bir nitelikte. İnsan hakları ve insani yardım faaliyetlerinin cezalandırılmasının, bu kritik işi yapan kuruluşları faaliyetlerinden uzaklaşmaya iteceğinden endişe ediliyor.

İtalya Parlamentosu Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen ve gelecek hafta Senato'da ele alınacak olan yasa tasarısı, insani kurtarma gemilerinin her kurtarma işleminden sonra derhal limana gitmesini gerektiriyor.

Daha önce gemiler günler boyunca birden fazla kurtarma operasyonu gerçekleştirebiliyordu.

"Uluslararası hukuka göre, bir kaptan denizde tehlikede olan insanlara derhal yardım etmekle yükümlüdür ve devletler yaşam hakkını korumakla yükümlüdür” diyen Türk, yeni yasayla birlikte bir kurtarma işlemi gerçekleştiren geminin başka yardım çağrılarını değerlendiremeyeceğine dikkat çekti.