BM’ye bağlı IPU: HDP’ye yönelik saldırılar siyasidir

BM’ye bağlı IPU'nun raporunda, "HDP’ye yönelik saldırılar siyasidir" vurgusunda bulunuldu.

Parlamentolar Arası Birlik (IPU) Genel Kurulu’nun 145. Oturumu Ruanda’da 11-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi. AKP Milletvekili Ravza Kavakçı’nın başkanlık ettiği Türkiye delegasyonunda HDP’yi Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sayın Hişyar Özsoy temsil etti.

179 üyeye sahip ve Birleşmiş Milletler'e bağlı olarak çalışan IPU’nun parlamenterlerinin İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan Türkiye raporu da oylanarak kabul edildi. IPU hâlihazırda 67 HDP milletvekilinin hukuki durumunu inceliyor.

HDP milletvekillerine yönelik 20 Mayıs 2016’dan beri 600’ün üzerinde terör suçlaması yöneltildiğinin belirtildiği raporda, 2018’den bu yana da 30 parlamenter hakkında tutuklama kararı verildiği kaydedildi. 11 HDP milletvekilinin hâlâ tutsak olduğu ifade edilirken, 13 HDP’linin milletvekilliğinin de gasp edildiği hatırlatıldı. Raporda ayrıca cezaevinde sağlık durumu giderek kötüleşen eski Milletvekili Aysel Tuğluk’un durumu da gündeme alındı.
"Türkiye yargısı AİHM içtihatlarını tamamıyla göz ardı ediyor" vurgusunda bulunulurken, "Türkiye’nin sunduğu bilgiler suçlamaları ve mahkumiyetleri karşılamıyor" denildi.

'TUĞLUK BİR AN ÖNCE BIRAKILMALI'

Raporda alınan kararlarda, şöyle denildi:

"HDP’nin kapatılması ihtimalinden derin endişe duyulmaktadır. Komisyon, Türk makamlarını bu alanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmek için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya davet eder.
11 parlamenterin cezaevinde çürümeye devam etmesinden derin endişe duyulmaktadır.
Türk makamlarını tutuklu bulunan milletvekillerinin durumlarını gözden geçirmeye ve onları serbest bırakarak haklarındaki cezai takibatı sonlandırmaya çağırmakta ve yetkililerin Aysel Tuğluk’u sağlık durumu nedeniyle bir an önce serbest bırakmasını içtenlikle ummaktadır.
Mevcut HDP milletvekillerine karşı açılan yeni dava ve soruşturmalardan dolayı ciddi kaygı duyulmaktadır."