Buca cezaevinde tedavi hakkı için açlık grevi 38’nci gününde

Buca cezaevinde bulunan Grup Yorum üyesi Cem Dursun ile Oktay Kelebek, başta tedavi hakkı olmak üzere hak ihlallerine karşı ve hasta bir tutsağın tahliyesi için 38 gündür açlık grevinde bulunuyor.

İstanbul'da 6 Şubat'ta gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Cem Dursun, Buca Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde bulunduğu süre boyunca maruz kaldıkları uygulamaları bir mektupta anlattı. 

Mezopotamya Ajansı’na (MA) gönderilen mektupta 24 Şubat'ta yeni açılan Buca Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne sevk edildiğini ve burada aynı cezaevinde bulunan Oktay Kelebek ile ağır tecrit altında tutuldukları cezaevinden sevk edilmeleri ve 78 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Güvel’in tahliye edilmesi talebiyle 38 gündür süresiz açlık grevinde olduklarını bildirdi.

Dursun, cezaevinin üçlü ve tekli hücrelerden oluştuğunu belirtirken, günde sadece iki saat havalandırmaya çıkarıldıklarını ve hücrelerin 24 saat boyunca kameralarla izlendiğini ifade etti.

Mektubunda şunları dile getirdi: "Talebimiz bu insanlık dışı ‘kuyu tipi’ hapishaneden, arkadaşlarımızın olduğu bir hapishaneye sevk olmak. Bizimle birlikte bu betondan tabutta tutulan Mehmet Güvel ise 78 yaşında ve yüzde 80 engelli, wernicke korsakoff hastası bir tutsaktır. Denge sorunu yaşadığı için yaşamını idame ettirememekte. Bunların hepsi bir yana prostat kanseridir. Dışarıda tedavisi sürerken tutuklanmış ve hapishanede bu tedavisine devam edememektir. Tedavi bir haktır. Hasta tutsaklar da bu haktan yararlanmalıdır. Tecrit hücrelerinde bu hakkın kırıntısı dahi yoktur. Hasta tutsakları faşizmin insafına bırakmak onları ölüme terk etmektir. Hasta tutsak Mehmet Güvel’in serbest bırakılması için ve arkadaşlarımızın olduğu bir hapishaneye sevk edilmek için insanlık dışı bu kuyu tipi hapishanelere karşı biz açlığımızla direniyoruz."