Polis saldırısına rağmen Cumartesi Anneleri vazgeçmiyor

Cumartesi Anneleri, polisin tüm engellemelerine rağmen ellerindeki karanfillerle Galatasaray Meydanı’na girdi. Polis, ters kelepçeyle gözaltına aldı.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için her hafta Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları, eylemlerinin 962’ncisini gerçekleştirdi. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “ihlal” kararına rağmen 22 haftadır Galatasaray Meydanı’na girmeleri engellenen Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın bu haftaki eylemi, yine Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararı gerekçe gösterilerek engellendi.
Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararını gerekçe göstererek eyleme engel olan polis, bu hafta da meydan ve meydana çıkan tüm ara sokakları saatler öncesinden bariyerlerle kapattı.
Polise tepki gösteren Cumartesi Anneleri/İnsanları, kaymakamlığın AYM’nin üstünde olmadığına dikkat çekti.

İŞKENCEYLE GÖZALTI

Meydana yürümeyi engellemek isteyen polis, Cumartesi Anneleri’nden Hanife Yıldız, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, İHD Hapishaneler Komisyonu üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişiyi ters kelepçe yaparak gözaltına aldı. Cumartesi Annesi Hanife Yıldız bu esnada, kaybedilen oğlu Murat Yıldız’ı aramaktan ve 28 yıldır sürdürdüğü mücadeleden vazgeçmeyeceğini dile getirdi.

ENGELLERİ AŞTILAR

Gözaltıların olduğu sırada tüm engellemelere rağmen Cumartesi İnsanları’ndan Besna Tosun, Maside Ocak ile yanlarındaki bir kişi ellerinde karanfillerle Galatasaray Meydanı’na girdi. 1995 yılında gözaltında kaybettirilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun, “Burada kayıplarımızı armaya, adaleti talep etmeye devam edeceğiz” dedi.
'Kaybedilen' Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak da “Bu meydan acılarımızı, öfkemizi ve taleplerimizi duyurmaya çalıştığımz bir meydan. AYM kararına uyulmasını istiyoruz" dedi.
Daha sonra polis meydana girenlere de saldırdı. Meydana giren 3 kişiyi ablukaya alan polis, daha sonra gözaltına aldı. Polis, çekim yapmak isteyen gazetecileri de darp ederek uzaklaştırdı. Polisin saldırısına ise çevredeki halktan tepki geldi.