Çevreciler İsveç Parlamentosu önünde gösteri yaptı

Çevreciler İsveç Parlamentosu önünde gösteri yaptı

“Arazi Biyologları” İsveç’in Gotland Adası’nda kireç ocağı açmak için ağaçları kesen ve kullandığı kimyasal ilaçlarla çevreyi kirleten Nordkalk adlı maden tekelini İsveç Parlamento binası önünde bir protesto etti.

Protesto tekelin maden ocağı açma planlarını anlatmak için Parlamentoda düzenlediği bir seminere tepki olarak yapıldı. Seminerin yapıldığı binanın kapısı önünde toplanan ve çoğunluğunu “Arazi Biyologları” derneği üyelerinin oluşturduğu göstericilerden bir kısmı tekeli protesto etmek için yüzlerini kırmızıya boyadı, bazı göstericiler de yüzlerine maske taktı.

Eylemleri hakkında basın ve kamuoyunu bilgilendiren “Arazi Biyologları”ndan Alva Snis Sigtryggsson Gotland Adası’nda korunma altına alınması gereken Ojnare Ormanlarının ortadan kaldırılmasına ve su kaynaklarının zehirlenmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Nordmark’ın kireç ocağı açma girişiminin İsveç’in değişik yerlerinde başlatılan yeraltı kaynaklarının yağmalanmasının bir parçası olduğuna dikkat çekti.

Geçtiğimiz yılın Eylül ayında çevreciler ve yöre halkı Gotland Adası’ndaki Ojnare ormanlarında fiili bir direniş gerçekleştirerek ağaçların kesilmesini engellemişlerdi.  Atlı ve köpekli polislerin tüm uyarı ve  ihtarlarına rağmen ormanları terketmeyi reddeden çevrecilerin bazıları hakkında soruşturma açılmıştı.

YASADIŞI BİR UYGULAMAYA KARŞI ÇIKMAK NESİ MÜDAFADIR

Polisin uyarılarına rağmen direnişi sürdüren bir çevreci aleyhinde açılan dava dün sonuçlandı. Mahkeme polisin uyarılarına rağmen ağaçtan inmeyi reddeden çevrecinin beraat etmesini kararlaştırdı. Mahkeme kararında çevrecinin güvenlik güçlerinin emirlerine karşı gelerek suç işlediği ancak  yasadışı bir uygulamayı durdurmak amacıyla hareket ettiği için davranışının nefsi müdaafa olarak kabul edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Karar çevre örgütleri tarafından memnuniyetle, kireç ocağı açma girişiminde bulunan Nordkalk tarafından tepkiyle karşılandı. Şirketin Basın Sözcüsü Eva Feldt,  şirketin çalışmalarının sürdürülmesi için çevre illerden 70 civarında polisin takviye olarak gönderilirken mahkemenin şirketin çalışmalarını yasa dışı olarak nitelemesi ve  beraat kararı vermesini bir çelişki olarak değerlendirdi.

Konu hakkında sorularımızı cevaplayan Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Bodil Cebellos, çevre örgütleri ve yöre halkının Gotland Adası’nda tekellere karşı verdikleri mücadelenin meşu ve haklı bir mücadele olduğunu ve sonuna kadar destekleyeceklerini vurguladıktan sonra Hükümetin çevre politikasına eleştiriler yöneltti.

İktidarın çevreyi ve yöre halkını değil büyük tekellerin çıkarlarını gözeten bir politika izlediğini, bu durumu gerek İsveç gerekse de Avrupa Parlamentosu’nun gündemine taşıdıklarını ve taşımaya devam edeceklerini ifade ettikten sonra “Maddi zenginliklerin talan edilmesine ve çevrenin katledilmesine hiç kimse sesiz kalmamalı” şeklinde konuştu.