‘Cezaevlerinde sürece yayarak öldürme politikası var’

İstanbul’da hasta tutsak Leyla Aygün’ün, Ankara’da ise Sabri Yılmaz’ın serbest bırakılması talep edildi. Cezaevlerinde hasta tutsakların tedavilerinin engellenmesinin bilinçli bir politika olduğu belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F Oturması” eyleminin 626’ncısını, İHD İstanbul Şube binası önünde gerçekleştirdi. Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Leyla Aygün’ün durumuna dikkat çekilen eylemde hasta tutsakların fotoğraflarının bulunduğu döviz açıldı.

İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Nimet Tanrıkulu, cezaevlerinde hasta tutsakların tedavilerinin engellenmesinin bilinçli bir politika olduğunu belirterek, bunun politik hasta tutsakları sürece yayarak öldürme politikasının bir sonucu olduğunu söyledi ve tedavisi engellenen ve tahliye olduktan 15 gün sonra yaşamını yitiren İsmet Çardak örneğini verdi.

ANKARA

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi de, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için düzenledikleri eylemin 498’inci haftasında da İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde bir araya geldi. Açıklamada, “Tedavi haktır, engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı açıldı. 

İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen İHD olarak tespit edebildikleri kadarıyla cezaevlerinde 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsağın bulunduğunu kaydetti. Çevirmen, bu haftaki eylemlerinde ise Sincan 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı cezaevinde tutulan 75 yaşındaki ağır hasta tutsak Sabri Yavuz’un ağırlaşan sağlık durumunu ve yaşadığı hak ihlallerini anlatarak tahliye olması gerektiğini söyledi.