GÖRÜNTÜLÜ

Colemêrgliler: Ekonomik krizin sebebi AKP iktidarıdır

Colemêrgliler Kurdistan illerinde etkisi artan bir şekilde hissedilen ekonomik krizin sebebinin AKP iktidarı olduğunu dile getirdi.

EKONOMİK KRİZ

Kurdistan ve Türkiye'de derinleşen ekonomik kriz, halkın yaşam koşullarını gittikçe zorlaştırıyor. Art arda yapılan zamlar, halkın alım gücünü günden güne düşürüyor. Ekonomik sorunlardan en çok etkilenen şehirlerden biri ise Colemêrg.

Colemêrgliler, yaşadıkları ekonomik sıkıntıları ve bu sıkıntılardan kaynaklanan zorlukları ANF'ye anlattı.


Şakir Duman, “Ekonomik kriz ülkenin her yerinde var, bu gerçeği iyi bilmemiz lazım. Özellikle yetkililere sesleniyorum; ekonomi zam yaparak düzelmez. Zam yaparak ekonomiyi iyileştiremezsiniz. Küçük bir esnaf olarak dünyanın vergisini ödüyorum. Maalesef, ülkede yolsuzluk aldı başını gidiyor. Bu memlekette yolsuzlukların önü kesilmediği sürece bu ülkenin ekonomisi düzelmez. Kim gelirse gelsin, bu ülkenin ekonomisini düzeltemez. Ankara'dakiler çok iyi bilsin ki, bizim her şeyden haberimiz var” dedi.

Vedat Aldemir, Herkesi geçtim, bir genç olarak kendimden örnek vereyim. Bir Hakkârili olarak neredeyse 2016 yılından bu yana sürekli batıya çalışmaya gitmek zorunda kalıyorum. Ekonomik sorunlar yüzünden ailemden ve çevremden uzak kalıyorum. Ekonomi tamamen çökmüş durumda; gençler olarak geçinmekte zorlanıyoruz. Eskiden bir kişi çalışıp 10 kişiye bakabiliyordu, şimdi 10 kişi çalışsa bile bir kişiye bakamıyor. Yaşadığımız sorunları dile getirdiğimizde ya cezaevine giriyoruz ya da sürgün ediliyoruz” diye belirtti.

Fazlettin Tekin ise, ekonomik sıkıntılarının nedenlerine dair şunları söyledi: "Bizim geçim kaynağımız olan sınırlar kapatıldı ve her yere karakol yapıldı, bu da geçim kaynaklarımızı etkiledi. Gerçekten geçinemiyorum. Gençler batıya çalışmaya gitmek zorunda kalıyor. Köylerimize dahi gidemiyoruz; giriş çıkışlar kapalı. Yaşadığımız ekonomik sorunların sorumlusunun Cumhurbaşkanı ve AKP olduğunu düşünüyorum."

Ahmet Yalçın da "Ekonomik sorunlar biz çalışanları az etkiliyor olabilir, ancak Hakkari’de inanılmaz bir işsizlik var. Hakkari, ekonomik krizden gerçekten çok etkilendi. Sabit bir geliri olmayanlar için hayat şartları çok zor. Fiyatlar her geçen gün artıyor ve denetim yok. İsteyen istediği fiyatı koyuyor” diye vurguladı.