Danıştay’dan Erdoğan’a ‘Ayasofya’ için yeşil ışık

Danıştay 10. Dairesi, Türk hükümetinin Ayasofya'yı camiye dönüştürme projesine yeşil ışık yaktı.

Danıştay beklenen kararını verdi. Karar ile Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararı iptal edildi.

Bu karardan önce Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, İstanbul’daki müzenin statüsüne ilişkin herhangi bir değişimin kendilerine bildirilmesi gerektiğini belirtti.

Ayasofya’nın insanlık mirası listesinde müze olarak yer aldığını ifade eden UNESCO, değişim olması halinde bu statüyü gözden geçirebilecekleri uyarısında bulundu. ABD, Yunanistan ve Rusya da karardan önce tepkilerini ifade etmişti.

Eski Bizans kilisesi Ayasofya’nın müzeye dönüştürülme kararı, 1934 yılında alınmıştı. Ancak hükümet, kiliseden müzeye dönüştürülen Ayasofya'nın bu kez camileştirilmesi amacıyla bir dernek yoluyla mahkemeye başvurdu.

Sözkonusu dernek, Ayasofya’nın 1453 yılında İstanbul’un işgali sırasında Osmanlı sultanı II. Mehmed’in mülkü haline geldiğini savunuyor. Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya için ilk olarak 2005'te Danıştay'a dava açmıştı.