DEM Parti, Meclis Başkanı’nı ‘inisiyatif almaya’ çağırdı

DEM Parti Meclis Grubu, kayyum gaspları, seçilmişlere ve halka yönelik tırmanan saldırılara karşı Meclis Başkanı’nın inisiyatif almaya çağırdı.

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli ile milletvekilleri, kayyum darbesine ve son dönemde seçilmişlere yönelik tırmanan saldırılara ilişkin Meclis’te bir açıklama yaptı. 

Sezai Temelli yaptığı konuşmada, 31 Mart’tan bu yana 11 belediyenin kayyum darbesiyle gasp edildiğini ve 1 milyon seçmenin iradesi yok sayıldığını belirtti. 

11 BELEDİYE GASP EDİLDİ

Bu çağrının Meclis Başkanı inisiyatif almaya yönelik olduğunun altını çizen Temelli,  “Van kayyumu, 11’inci kayyumdur. Bugüne kadar, Türkiye’de seçilmişlere yönelik bu darbeci zihniyetle, 11 kayyım atanmıştır. Halkın iradesi yok sayılmıştır. Neredeyse 1 milyonu aşkın insanın iradesi gasp edilmiş durumdadır. Bu 11 kayyum aslında Türkiye demokrasisinin fotoğrafını da bize göstermektedir.” dedi. 

OHAL DARBEDİR

“Yapılması gerekenler konusunda da en önemli sorumluluk Meclis Başkanına düşmektedir.” diyen Temelli, iktidarın OHAL düzenini sürdürmek istediğini belirtti. 

Temelli, “OHAL uygulamaları sonuçta bir darbe uygulamasıdır” diyerek şunları belirtti:

“İşte bu nedenle TBMM çatısı altında 10 parti bir araya gelerek bir kanun teklifi hazırladık. Belki de bugüne kadar yapılmış en kapsamlı oydaşmadan bahsediyoruz. Bu 10 partinin kamuoyundaki temsiliyeti yüzde 65 civarındadır. Yani halkın mutabakatı anlamı da var. Bir yanıyla Türkiye’de partiler ve seçilmişler ama en genel anlamıyla da halk kayyumlara karşıdır. Meclis’in bir sorumluluğu vardır. Bu kanun teklifinin bir an önce Genel Kurula gelmesini ve yasalaşmasını talep ediyoruz.”

MECLİS BAŞKANI İNİSİYATİF ALMALI

Bu konuda Meclis Başkanına çok önemli rol düştüğünü ifade eden Temelli, “Meclis Başkanımız da şimdi inisiyatif alıp iktidar ve muhalefeti bu konuda ortaklaşmaya davet etmeli ve bu kanun teklifinin yasalaşması konusunda inisiyatif almalıdır.” çağrısında bulundu. 

İŞKENCE VE GÖZALTI

Wan Belediyesine “inanılmaz bir saldırı” gerçekleştiğine dikkat çekerek, birçok insanın yaralandığını ve hayati tehlikeyle karşı karşıya geldiğini hatırlatan Temelli, “İşkence ve gözaltı uygulamaları bütün görüntüleriyle ortadadır. Bu görüntüleri tespit ettik ve kamuoyuyla da paylaştık. Ama burada daha da vahim bir durum ortaya çıktı. Bu şiddeti sergileyen kolluk, orada aslında halkın iradesini ve temsilcilerini yok saydığını açık bir şekilde beyan etti.” diye tepki gösterdi. 

Temelli, “Tespit ettik, bunu yapanları tespit ederek bildirdik. Tabii ki beklediğimiz gibi İçişleri Bakanlığından herhangi bir dönüş olmadı, herhangi bir yaptırım da söz konusu değil.” diye ekledi. 

TARAFLI MECLİS BAŞKANI İSTEMİYORUZ

Taralı bir meclis başkanı istemediklerini vurgulayan Temelli, şöyle konuştu:

“Dolayısıyla eğer hukuka sahip çıkmak söz konusuysa, bunu o eşitlikçi ve tarafsız anlayışıyla ortaya koymasını bekliyoruz. Kendisine çağrımız bu yöndedir. Eğer Meclis’i temsil ediyorsa, burada halkın iradesini hep birlikte temsil ediyorsak, o zaman Sayın Meclis Başkanı bu konuda mutlaka inisiyatif almalıdır. Bu şiddete, bu saldırganlığa karşı Meclis’in iradesini, seçilmişlerin iradesini korumalıdır. Seçilmişler halkı temsil ediyor. Tümüyle burada Türkiye’yi temsil ediyoruz. Kürt halkını, Türk halkını ve bu coğrafyada yaşayan bütün halkları, emekçileri, kadınları temsil ediyoruz. Dolayısıyla da sorumluluğumuz büyüktür. Bu sorumluluğun yerine gelmesi konusunda da buradan başta Meclis Başkanı olmak üzere tüm milletvekillerine de çağrı yapıyoruz. Bu sadece kişisel hakların korunması değildir; topyekun bir halkın iradesinin ve haklarının korunmasıdır.”