Dep Newrozu: Abdullah Öcalan barışın elçisidir

Binlerce kişinin buluştuğu Dep Newrozu'nda konuşan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Abdullah Öcalan barışın elçisidir. Türkiye'de Kürt sorunu başta olmak üzere bütün sorunların çözümünde Sayın Öcalan'ın emeği vazgeçilmezdir” dedi.

Xarpêt’in Dep (Karakoçan) ilçesinde “Dem dema azadî û serkeftînê ye” şiarıyla Newroz kutlaması yapıldı. 

Kutlamaya katılan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “teröristan” sözlerine tepki gösterdi.

Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Dilimizi inkar ediyor. Büyük bir sesle söyleyelim; devlet bilmeli ki Kürt vardır, dilimiz Kürtçedir. İktidar ve AKP bunu bilmelidir. Bunu hep birlikte kabul ettireceğiz” dedi.  

Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesi gerektiğinin altını çizen Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Büyük Özgürlük Yürüyüşü gerçekleştirdik. Üzerimizde beyaz önlükler vardı. O önlüğü, Kürt sorununun çözümü için, kalıcı barış için, Sayın Abdullah Öcalan’ın paradigmasına olan inancımızla giydik” ifadelerini kullandı. 

Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Müsteşarı İbrahim Kalın’ın Irak ziyaretlerine dikkat çeken Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Biz barış için yürürken, iktidarın bakanları şehir şehir, ülke ülke dolaşarak Kürtleri nasıl katledeceklerinin ve yok edeceklerinin yollarını aramaya devam ediyorlar” diye konuştu. 

Yapılan toplantıdan çıkan sonucun “Kürtlere karşı savaşa devam” olduğunu ifade eden Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2013 Newrozu’nda okunan mesajını da hatırlattı. 

Çiğdem Kılıçgün Uçar şöyle konuştu: “Türkiye'de yaşayan halklar bir hafta içerisinde Sayın Abdullah Öcalan'ı barış elçisi olarak kabul etti. Halen daha Sayın Abdullah barışın elçisidir. Türkiye'de Kürt sorunu başta olmak üzere bütün sorunların çözümünde Sayın Öcalan'ın emeği vazgeçilmezdir. O yüzden Kürt sorununun demokratik çözümü, halkların ve inançların bir arada yaşayabilmesi için yola koyulduk. Newroz bu adımlarımızdan biri olacak. 31 Mart seçimlerinde Kurdistan’da AKP’nin kayyım rejimine en büyük cevabı vereceğiz.”

Çiğdem Kılıçgün Uçar, anadil yasağına da dikkat çekerek, Kürtçenin Meclis’te "bilinmeyen dil" olarak görüldüğünü belirtti.

Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Bu ülkede halen Kürtlerin anadili konuşulabiliyorsa, Kürtler halen daha demokrasi mücadelesinden vazgeçmemişse Mazlum Doğanların, Sakine Cansızların, Gültan Kışanakların sayesindedir" diye ekledi.