Depremde bir aileden 35 kişi yaşamını yitirdi

6 Şubat depremlerinden sonra yüzde 80’i yaşanamaz hale gelen Semsûr’da, on binlerce kişi yaşamını yitirdi. Kimi aileler ise, onlarca yakınını kaybetti. Filikî ailesi, 35 yakınını toprağa verdi.

Ailenin bireylerinden Şeyhmus Filikî ve yakın akrabalarından Ali Dere, yaşadıkları felaketi anlattı.

Şeyhmus Filikî, depremin yaşandığı anda Amed’de olduğunu ancak enkazlarda arama kurtarma çalışmalarının ve yardımların geç geldiğine dair bilgiler aldığını söyledi. Filikî, Semsûr’da binlerce yapının yıkıldığını belirtti.

CENAZELERİMİZİ TOPRAĞA VERDİK

Akrabalarının kendisine anlattıklarına göre 3-4 gün boyunca halkın kendi imkanlarıyla hareket ettiğini aktaran Filikî, şöyle devam etti: “Halihazırda hiçbir şey düşünemiyor ve bundan sonra ne yapacağımıza dair de bir planımız yok. Üzüntümüz, acımız ve belirsizlik birbirleriyle karışmış durumda. Taziyemizi bile gönlümüzde kuramadık var olan süreçten kaynaklı. Sadece bizim ailemizden 35 kişi yaşamını yitirdi. Cenazelerimizi peyderpey enkazlardan çıkardık ve toprağa verdik. Tabii halen de enkaz altında olan insanlarımızın olduğunu biliyoruz.”

KENDİ İMKANLARIMIZLA ENKAZ KALDIRDIK

Deprem anında uykuda olduklarını ve duvarların bir kerede üzerlerine yıkıldığını söyleyen Ali Dere ise, “Birbirimize sarıldık ve dışarı çıkamadık. Elektrikler gitmişti ve yağmur yağıyordu. Enkazlardan insanları kendi imkanlarımızla çıkardık. Hiçbir arama kurtarma çalışmasını biz görmedik. İki gün boyunca halk kendi imkanlarıyla enkazlarda çalıştılar. İki cenazemizi enkazlardan biz çıkardık. Yine 6-7 kişiyi de yaralı olarak kurtardık. Bahsettiğim binada toplamda 30-40 kişi öldü. Bunların da yarısını çıkardılar yarısı ise halen enkaz altında. Biz kepçeleri bile kendi paramızla tutup o çalışmaları sürdürdük. Duyduğuma göre Semsûr’da 32 bin kişi yaşamını yitirdi.”