Dêrazor, Şehba, Halep ve Şam’da 8 Mart kutlandı

Kuzey ve Doğu Suriye bölgeleri ile Halep ve Şam’da 8 Mart vesilesiyle düzenlenen etkinlikler sürüyor.

Kuzey ve Doğu Suriye ile Halep ve Şam’da bir araya gelen kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle etkinlikler düzenledi.

HOL

Kongra Star Hol ilçe koordinasyonu, 8 Mart’a ilişkin dükkanlara, evlere ve ilçedeki yurttaşlara broşür dağıttı. 

Komiteler, broşürlerde 8 Mart Günü, o günün önemi ve kadınların mücadelesine ilişkin bilgiler yer aldığını belirtti. 

DÊRAZOR

Dêrazor’un batısında bulunan Kîsra beldesinde geleneksel bir çadır kuruldu. Çadırda geleneksel kıyafetler ve bölgenin resmi kültürünü yansıtan ve kadınların bunları korumadaki rolüne dikkat çeken Dêrazorlu kadınların el işlemeleri sunuldu. 

Dêrazor Sivil Meclisi Eş Başkanı Fatme El Mewran, Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi ve ulusal projesinin kadının rolünü yeniden canlandırdığını belirterek, devrimin kadınları en üst düzeyde sorumluluklara getirdiğini ifade etti. 

Zenûbiya Kadın Topluluğu Meclisi Sözcüsü Xûd El Îsa, “Kadınların dahil olduğu devrim kazanımlarını elde ettik. Kadınlar Özerk Yönetim’de eş başkan oluyor ve her alanda kendilerini ispatladılar” dedi. 

Etkinlik, kadınların her alandaki rolünü ve mücadelelerini konu alan bir tiyatro oyunuyla sona erdi. 

 HELEB

Halep’te Kongra Star Yürütme Meclisi Etkinlikler Komitesi üyesi kadınlar geleneksel kıyafetleriyle Şêxmeqsûd Mahallesi’ndeki kongre merkezi önünde bir araya geldi. Kadınlar buradan başlayarak Şehit Aileleri Meclisi, Öz Savunma, Gaziler Federasyonu, İç Güvenlik Güçleri ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) merkezlerini ziyaret ederek 8 Mart Gün Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. 

Ayrıca mahalledeki İç Güvenlik Güçleri’ne ait 3 kontrol noktası mahallede fidan dikti. 

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Kadın Ofisi, 8 Mart salonunda şiir gecesi düzenledi. Etkinliğe siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kurumları katıldı. 

Etkinlik gecesinde Halep Aydınlar Evi Eş Başkanı Leyla Xalid, 8 Mart Günü’ne ilişkin konuştu. 

 ŞEHBA

Şehba kenti ve Şêrewa ilçesinde yüzlerce Efrînli göçmen ve Şehbalı yurttaş 2 farklı etkinliğe katıldı.

Til Rifet ilçesinde düzenlenen etkinlikte Kongra Star Yöneticisi Nazliye Reşo, tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayarak "Kadınlar, Önder Abdullah Öcalan'ın fikirleriyle ataerkil sisteme karşı mücadele etti" dedi.

Nazliye Reşo, kadınlara mücadelenin büyütülmesi çağrısında da bulundu.

Her iki etkinlik de devrim şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

ŞAM

Aynı kapsamda Kongra Star Koordinasyonu, Suriye’nin başkenti Şam’ın Zorava Mahallesi'nde onlarca kadının katılımıyla bir dizi etkinlik düzenledi. Etkinliklerde kadınlar, kadın devrimine ve kadınların ataerkil anlayışa karşı mücadelesine dikkat çekti.

Etkinliklere katılan aktivistler, Kürt kadınlarının Önder Abdullah Öcalan'ın fikirleri sayesinde mücadelelerini sürdürdüklerini kaydederek, Önder Abdullah Öcalan'ın fikirlerinin ve kadın özgürlüğü davasının takipçisi olacaklarına dair sözlerini yinelediler.

Etkinlikler, "Jin Jiyan Azadî" sloganlarıyla sona erdi.