Dersim Newrozu’ndan İmralı’ya bin selam

Dersim Newroz alanında gerçekleşen coşkulu kutlamalarda, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Newrozu'nu kutladı ve bin selam gönderdi.

2024 Newrozu, Dêrsim'de de büyük bir coşkuyla kutlandı. Dêrsim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen etkinliğe Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Mahir Gürz gibi isimler katıldı.

Seyit Rıza Meydanı’nda Barış Anneleri’nin en ön safta yer alırken, “Agire çaran buye milyonan/ Dörtlerin ateşi milyonlara ulaştı” ve “Tu yi mizginiya me, serdar û rêzanê me” pankartları taşındı. Kutlamalarda kadınların ve gençlerin yoğunlukta olduğu gözlendi. 

Kutlamada bir konuşma yapan DEM Parti Dêrsim İl Eş Başkanı Özcan Gürtaş, “Zaman DEM Parti zamanı, birleşme ve mücadele etme zamanı” dedi. 

EM Parti Dêrsim Belediye Eşbaşkan adayı Cevdet Konak, “Tecrit altındayız. Ancak 31 Mart’ta bize bırakılan mücadele geleneğini daha da yukarı taşıyacağız. İnanıyorum ki 31 Mart’ta Newroz’un coşkusuyla faşizme en büyük şamarı sizler Dersim’de vuracaksınız” dedi. 

SMF Temsilcisi Mahir Gürz, “31 Mart seçimlerinde Dersim halkı kazanmıştır, ilan ediyoruz” vurgusunda bulundu. 

ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, “Dêrsim Kürt’tür, Alevi’dir. Soldur, sosyalisttir. Bu direngenliği, baş eğmezliği birleşik mücadelemizle buluşturmamız gerek. Onun da adı birleşik mücadele partimiz DEM’dir. Hepimiz DEM’in sözünü yükseltmeliyiz” ifadelerini kullandı. 

EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, “31 Mart’tan sonra da Türkiye’nin demokrasi güçleri, emek örgütleri olarak güçlerimizi birleştirerek bu iktidarı yenecek bir mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Gülistan Kılıç Koçyiğit, konuşmasında, Dêrsim'in tarih boyunca direniş ve mücadeleyle dolu olduğunu vurgulayarak, AKP-MHP iktidarını "modern Dehak" olarak tanımladı. Ayrıca, Abdullah Öcalan'ın Newrozunu kutlayarak ve Abdullah Öcalan'a selam göndererek, Kürt sorununun demokratik çözümündeki önemine dikkat çekti. Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Biz her zaman bu zulümkarlara karşı direndik. Bugünün modern Dehak’ı AKP’dir, MHP’dir. Hizbulkontra’dır, JİTEM ittifakıdır. Bu ittifaka karşı Dersim’in bağrından çıkmış Dêrsim İttifakı var, geçit yok Yezid’e” dedi.

Konuşmaların ardından gençler şal û şepikleriyle sahneye çıkarak Arjen Arî’nin “Efendino” şiirini okudu. Bu sırada binlerce kişi zılgıt ve alkışlarla karşılık verdi. 

Ardından Newroz ateşinin yakılmasıyla coşku arttı. Binlerce kişi Gülseven Medar, Ali Doğan Gönültaş ve BEKSAV Müzik Topluluğu’nun ezgileriyle halaya durdu.