Devletin deprem yardımları da yalan

Türk devletinin depremzedelere vaat ettiği deprem yardımları yalan çıktı. Depremzedeler yardım almak için başvurduğu devlet kurumlarından elleri boş dönüyor.

Devletin, hiçbir şekilde yardım etmediği depremzedelere başta Halkların Demokratik Partisi (HDP), sivil toplum örgütleri ve gönüllülerin yardımları devam ediyor. Başta Kürt halkı olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden gelen yardımlarla yaralarını sarmaya çalışan depremzedelere AKP Genel Başkanı ve Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, küfür ve tehdit etti.  Devleti ve AKP’yi eleştiren halka tehdit savuran Erdoğan, yine yalanlara başvurdu.

AKP-MHP iktidarının evleri yıkılan, hasarlı olan ve taşınan depremzedelere yardım etmesinin ise tamamen yalan olduğu ortaya çıktı. Depremin üzerinden 20 geçmesine rağmen milyonlarca depremzede kaderine terk edildi.

Depremden sonra binlerce kişi Wan ve Colemêrg’e geldi. Wan ve Colemêrg’e gelen depremzedeler yakınlarının yanına yerleşirken, birçoğu da yardımsever halkın açtığı evlerde kalıyor. Depremin beşinci günü Meletî’den Wan’a gelen bir aile, yakınlarının yanına yerleşti. AKP-MHP iktidarının depremzedelere yardım duyurusundan sonra Wan’daki devlet kurumlarına yaptığı tüm başvurular ise sonuçsuz kaldı.

DEVLETİN YARDIM SÖZLERİ TAMAMEN YALAN

Adını açıklanmasını istemeyen depremzede, yardım konusunda yaşadıklarını şöyle dile getirdi: “Depremin beşinci günü Wan’dan gelen akrabalarım bizi Wan’a getirdi. Biz Meletî'de 5 gün boyunca devletin hiçbir yardımını görmedik. 5 gün boyunca aç ve susuz bir şekilde dışarıda, soğukta kaldık. Daha sonra Meletî’dan ayrılmak zorunda kaldık. Ben, çocuklarım, eşimin annesi ve babasıyla Wan’da bir yakınımın yanında kalıyoruz. Depremzedelere yardım edileceği haberi üzerine ben de Van Valiliği’ne yardım almak için gittim. Bir gün boyunca beni birçok kuruma yönlendirdiler. Hiçbir kurum yardım etmedi. En son beni Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na yönlendirdiler. Orada depremzede olduğumu söyledim ama benimle ilgilenen olmadı. Onlara depremzedelere verilecek yardımlardan bahsettim ama orada çalışanlar bana, ‘bize bu konuda herhangi bir talimat gelmedi. Depremzede olduğunuzu ispatlamanız gerekiyor. Bu yüzden bir ekibin gelip kaldığınız evi görmesi gerekiyor. Bu yüzden şimdi size yardım edemeyiz” diyerek beni gönderdiler. 15 gündür Wan’dayım, devletin hiçbir yardımını görmedim. Devletin söylediği yardım sözleri tamamen yalan. Biz bugüne kadar devletten hiçbir yardım görmedik. Bize ailemiz ve yakınlarımız sahip çıktı.”