DFG: Basına dönük baskılar arttı, yargı iktidar sopasına dönüştü
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), eylül ayında 5 gazetecinin gözaltına alındığını, 2’sinin tutuklandığını, 4’ünün tehdit edildiğini ve 6’sının dava konusu olduğunu rapor etti.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), eylül ayında 5 gazetecinin gözaltına alındığını, 2’sinin tutuklandığını, 4’ünün tehdit edildiğini ve 6’sının dava konusu olduğunu rapor etti.
"Eylül Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu"nu açıklayan DFG, savaş politikalarının tırmandırıldığı, yoksulluğun ve özel savaş politikalarının derinleştirildiği dönemde basına dönük baskıların da arttığında dikkat çekti.
Raporda, "Gazeteciler 'Neden haber yaptın' gerekçesiyle yargı kıskacına alındı, birçok kez sahada polis ve asker engeliyle karşı karşıya kaldı” denildi.
Özellikle Colemêrg'de fuhuş ve uyuşturucuya karşı haberi nedeniyle hedef alınan ve evi basılan JINNEWS muhabiri Rabia Önver'e dönük uygulamaların hatırlatıldığı raporda, “Eylül ayında gazetecilere dönük baskıların en bariz örneği oldu” vurgusu yapıldı.
Raporda Rabia Önver’e yönelik baskıların “yargının keyfiliğini ve gazetecilere dönük nasıl bir sopaya dönüştürüldüğünün en somut hali" olduğu kaydedildi.
Gazetecilere dönük baskıların yanı sıra sansür ve erişim engellerinin devam ettiğine de vurgu yapan DFG, "Engellemeler AKP'lileri koruma aracına dönüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun hakkındaki 645 haber ve sanal medya paylaşımı, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle İstanbul 3'ncü Sulh Ceza Hakimliği'nin 12 Eylül 2024 tarihli ve 2024/8772 sayılı kararıyla erişime engellendi” dedi.
Raporda, şunlar ifade edildi: “Tüm bu baskı, engelleme ve sansüre karşı bir kez daha vurguluyoruz; gazetecinin görevi haber yapmaktır. Gazeteciler, toplumun aynasıdır. Haberlerde yer alan gerçekleri soruşturmak da yargının görevidir. Yargı, gazetecinin iddiasını soruşturur ve suç işleyenler hakkında idari işlem yapar. Ancak bu durum AKP döneminde tam tersi bir hal aldı. Yargı, basın özgürlüğünü hiçe sayarak, haber yapan gazetecileri hedef alıyor."
İktidar ve bağlı yargının gazetecilere dönük baskı ve sansürü artsa da hakikati yazmayı sürdüreceklerini kaydeden DFG, “Hakikati açığa çıkarma kararlığımız, bu baskılar karşısında azalmamakta, bilakis artmaktadır. Tıpkı katledilen Özgür Basın çalışanlarının kararlılığında olduğu gibi. Tıpkı, ilk kadın genel yayın yönetmen Gurbetelli Ersöz ve Nagihan Akarsel'in kararlığında olduğu gibi. Bu vesileyle Akarsel ve Ersöz'ü ölüm yıl dönümlerinde saygıyla anıyoruz" diye belirtti.
Rapora göre 2 gazeteci ve 1 yayın organı saldırıya uğradı, 2 gazetecinin evine baskın yapıldı, 5 gazeteci gözaltına alındı, 2 gazeteci tutuklandı, 4 gazeteci tehdit edildi ve 9 gazeteci engellendi. Ayrıca 4 gazeteci hakkında soruşturma, 6 gazeteci hakkında dava açıldı.
Raporda, 5 internet sitesinin kapatıldığı, 699 habere ve 409 sanal medya hesabına erişim engeli getirildiği ifade edildi.
Raporda, tutuklu gazeteci sayısının 2 Ekim itibariyle 37 olduğu belirtildi.