Krathon Tayfunu Tayvan’da karaya ulaştı: 2 ölü, 100 yaralı

Tayvan'ın güneyinde Krathon Tayfunu perşembe günü yerel saatle öğle saatlerinde karaya ulaştı. Şiddetli rüzgâr ve yağmura neden olan tayfun iki kişinin ölümüne ve 100'den fazla kişinin yaralanmasına yol açtı.

Tayfunun karaya ulaşmasından önce şiddetli rüzgarlar ve yağışlar başladı. Tayvan Merkezi Meteoroloji İdaresi (CWA) Line uygulaması üzerinden yayınladığı mesajda “Krathon Tayfunu bugün saat 12.40 sularında Kaohsiung'un Xiaogang bölgesi yakınlarında karaya ulaştı” dedi. 

Adanın okulları ve ofisleri çarşamba gününden bu yana kapalı kalırken liman kenti Kaohsiung sakinlerine sığınaklara gitmeleri tavsiye edildi. 

Meteoroloji uzmanları perşembe günü yerel halkın cep telefonlarına mesajlar göndererek, “Bu bölgede yıkıcı rüzgarlar olacak. Mümkün olan en kısa sürede sığınaklara gidin” uyarısında bulundu. 

Tayfun karaya ulaştığında adaya sağanak yağmur ve şiddetli rüzgarlar getirdi. Krathon hava trafiğini de aksatarak tüm iç hat uçuşlarının askıya alınmasına neden oldu. Yetkililere göre tayfun ayrıca yaklaşık 55 bin evde geçici elektrik kesintilerine neden oldu.

Tropikal fırtınalar Tayvan'da temmuzdan ekime kadar yaygın olarak görülüyor. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırma, iklim değişikliği nedeniyle bu fırtınaların kıyıya daha yakın yerlerde oluştuğu, daha hızlı şiddet kazandığı ve karaya ulaştıktan sonra daha uzun sürdüğü sonucuna vardı. 

Temmuz ayında, son sekiz yılda adayı vuran en güçlü tayfun olan Gaemi, Kaohsiung bölgesinde yaygın sellere yol açmış ve Tayvan'da en az on kişinin ölümüne neden olmuştu. Bu tayfun, Çin'den geçişi sırasında beraberinde getirdiği sağanak yağmurda yaklaşık 50 kişinin, Filipinler'de ise en az 40 kişinin ölümüne yol açmıştı.