Gazze ve Lübnan’da son durum

Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana ölenlerin sayısı 42 bine yaklaşırken, İsrail ordusu Lübnan’da 15 Hizbullah üyesinin, Gazze’de 3 Hamas sorumlusunun öldürüldüğünü bildirdi. Şam’da ise bir İranlı askeri danışman öldü.

Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı, yaklaşık bir yıl önce İsrail ile savaşın başlamasından bu yana Filistin bölgesinde ölenlerin sayısının 41 bin 788'e yükseldiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada son 24 saat içinde en az 99 kişinin öldüğü, 96 bin 794 kişinin de yaralandığı belirtildi.

İSRAİL: ÜÇ AY ÖNCE GAZZE’DE ÜST DÜZEY ÜÇ HAMAS YÖNETİCİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu yaptığı açıklamada üç ay önce Hamas’ın üst düzey üç sorumlusunun öldürüldüğünü duyurdu. Ordu ve istihbaratın ortak saldırısında Gazze Şeridi'ndeki Hamas hükümetinin başında bulunan Ruhi Maştaha, güvenliği sağlayan ve Hamas'ın siyasi bürosunda ve yürütme komitesinde maliye sorumlusu olan Sameh Alsarj ve Hamas'ın genel güvenlik aygıtının komutanı Sami Odeh’in öldürüldüğü belirtildi 

İsrail ordusu X'te yaptığı açıklamada, “Bu üç üst düzey Hamas lideri Gazze Şeridi'nde saklanıyordu” dedi.

ŞAM’DA İRANLI ASKERİ DANIŞMAN ÖLDÜ

Reuters'a göre, İran Devrim Muhafızları için çalışan bir danışman İsrail'in pazartesi günü Suriye'nin başkenti Şam'a düzenlediği hava saldırısında aldığı yaralandıktan sonra hayatını kaybetti. İran Öğrenci Haber Ağı, danışmanın kimliğini Macid Divani olarak açıklarken daha fazla ayrıntı vermedi.

Şam hükümetine bağlı medye Salı günü İsrail'in Şam'a düzenlediği hava saldırısında üç sivilin öldüğünü ve dokuz sivilin de yaralandığını duyurmuştu. 

BEYRUT'TA EN AZ 9 ÖLÜ

İsrail'in çarşambayı perşembeye bağlayan gece Beyrut'un merkezindeki Başura bölgesine düzenlediği saldırıda en az 9 kişi hayatını kaybetti.  Lübnan Sağlık Bakanlığı, “dördü halen hastanelerde tedavi gören ve onu evlerine dönen” 14 kişinin de yaralandığını bildirdi. 

ÇARŞAMBA GÜNKÜ SALDIRIDA 15 HİZBULLAH ÜYESİ ÖLDÜ

İsrail Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları çarşamba gecesi Lübnan'ın güneyindeki Bint Cebel kazasında Hizbullah'a ait bir binayı hedef aldı.

İsrail ordusuna göre bu “hedefli” saldırı, “binada depolanan” ve “örgüt tarafından kullanılan silahları” imha etmeyi amaçlıyordu. Açıklamad 15 Hizbullah savaşçısının öldüğü iddia edildi. 

HİZBULLAH: İSRAİL ORDUSUNUN İLERLEYİŞİ PÜSKÜRTÜLDÜ

Perşembe günü bir açıklama yapan Hizbullah, İsrail ordusunun sınırlı ve yerel operasyonlar yürüttüğünü söylediği güney Lübnan'daki sınır boyunca İsrail'in ilerleme girişimini püskürttüğünü iddia etti.

Hizbullah, İsrail ile Lübnan arasındaki sınır boyunca uzanan beton ve tel duvar üzerinde “düşman İsrail güçlerinin Fatima Kapısı'na doğru ilerleme girişimini topçu ateşiyle püskürtüldüğünü” belirtti. 

LÜBNAN’DA 25 BÖLGE SAKİNLERİNE TAHLİYE EMRİ

Saat 13:00'ten kısa bir süre önce İsrail ordusu Lübnan'ın güneyindeki 25 yerleşim yerinde aşayanlara yeni tahliye tebligatları göndererek Sayda'nın kuzeyindeki Avali nehrinin kuzeyine taşınmalarını istedi.