'Kuday tahliye edilmediği için yaşamını yitirdi, sorumlusu devlettir'

ÖHD, ağır hastalıklarına rağmen tahliye edilmeyerek katledilen tutsak Abdulkadir Kuday'ın ölümünden devletin sorumlu olduğuna dikkat çekti.

Metris R Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen tahliyesi engellenerek katledilen ve memleketi Mêrdîn’de toprağa verilen Abdulkadir Kuday için basın toplantısı düzenlendi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Kuday için dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

Kuday’ın avukatı Eda Önal, ATK tarafından 3 kez “cezaevinde kalamaz” raporu alındığı halde müvekkilinin tahliye edilmediğini söyledi, "Abdulkadir Kuday, tüm yetkililer tarafından hapishanede ölüme terk edildi. En son yaptığımız başvuru 10 gün önce reddedildi. AYM’nin bu ret kararından sonra Abdulkadir Kuday’ı kaybettik” dedi.

ÖHD'li Avukat Sidar Perçin de, Kuday’ın yaşadığı sağlık sorunlarını aktararak, süreç içerisinde yapılan girişimlerin sonuçsuz bırakıldığını hatırlattı.

Türkiye’de hapis cezasının siyasi tutsakların yaşamlarını kaybetmesine varacak ihlallerin yaşamasına sebep olan bir pratik haline geldiğine vurgu yapan Perçin, “Devlet, hapishanelerdeki mahpusların sağlık ve yaşamlarından doğrudan sorumludur” ifadelerini kullandı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) adına söz alan Yağmur Kavak, "Üzgün olduğumuz kadar öfkeliyiz. Kuday’ın hayatını kaybetmesine sebep olan, hasta tutsakların, özellikle devrimcilerin ve yurtseverlerin bulunduğu hapishanelerde devletin gösterdiği tutumdur. Abdulkadir Kuday şahsında hapishanedeki uygulamalara karşı dayanışmayla mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.