Oluç: TÜİK ve iktidar milyonlarca insanın sofrasındaki ekmeği çalıyor

DEM Parti Ekonomi Komisyonu Eşsözcüsü Saruhan Oluç, "TÜİK iktidarın veri manipülasyon merkezi oldu. TÜİK ve iktidar milyonlarca insanın sofrasındaki ekmeği çalıyor" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ekonomiden Sorumlu Eşsözcüsü Saruhan Oluç, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verileri ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın Plan ve Bütçe Komisyonu'na yaptığı sunum öncesi Meclis'te basın toplantısı düzenledi. TÜİK ile Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) Eylül ayına dair bugün açıklanan enflasyon verilerine değinen Oluç, her iki kurumun açıkladığı verilerin birbiriyle örtüşmediğini söyledi. "Hangisinin doğru olduğunu hem biz  biliyoruz hem de halk biliyor" dedi.

'TALİMATLA HAZIRLIYORLAR'

Oluç, halkın bildiğinin bilmek istemeyen iktidarın gerçeklikten uzak hesaplamalarına devam ettiğini belirtti. TÜİK’in açıkladığı verilere işaret eden ve Oluç, Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen yılsonu enflasyon hedefinin de tutmayacağını kaydetti. Oluç, "OVP yılsonu hedefi yüzde 41 buçuk olarak açıklanmıştı. Merkez Bankası ise 38 olarak açıklamıştı. Aslında enflasyon konusunda devletin kurumlarının tahminleri birbirini tutmuyor. Bu ciddi bir sorun" ifadelerini kullandı.

TÜİK''in enflasyonu yüzde 50 oranında açıklandığını belirten Oluç, TÜİK verilerinin çarşı pazar üzerinden hesaplanmadığını, masa başında talimat ile hazırlandığına belirterek, "Net olarak bunu söyleyelim: TÜİK bu verileri talimat ile hazırlıyor. Emekçi, emekli ile konuşsalar ve alışveriş yaptıkları yerde dolaşsalar gerçeklikle alakası olmadığını görürler. Bunun nereden biliyoruz, TÜİK enflasyon sepetini madde madde açıklamaktan özenle kaçıyor. Çünkü bunu açıkladığında gerçekler ortaya çıkacak. Bu ekonominin durumunu anlamanın çok basit bir yola var, çarşıya, pazara ve gelen zamlara baktığınızda çok net görüyorsunuz" diye konuştu.

Her gün her şeye zam yapıldığını ancak enflasyonun düştüğüne dair açıklamalar yapıldığına işaret eden Oluç, "Herhalde bu durumun yaşandığı tek yer Türkiye. Bu anlattıkları hikâyeyi uluslararası alana da taşısalar bilimsel bir katkı sunmuş olurlar. Seçimden sonra her şeye zam geldi. Gıda, sağlık ve akaryakıt gibi başlıklarda sürekli zamlar yağmaya devam etti. Ekmek, çay ve yağ gibi temel ihtiyaçlara her gün zam geliyor ve zamlar durmadan yağıyor. Hâlâ gıda enflasyonunda birinci sıradayız" şeklinde konuştu.

'MİLYONLARCA İNSANIN VEBALİNİ TAŞIYOR'

Yeni zamların yapılacağına dair bilgiler de olduğunu ifade eden Oluç, "TÜİK'in ortaya attığı "hissedilen enflasyon" kavramına da işaret ederek, "Açıklanan enflasyonun gerçek enflasyon olmadığını TÜİK de bildiği için böyle bir laf ortaya attı. Kendi yaptığının gerçeği yansıtmadığını aslında kabul etti. Biz TÜİK'e bir kez daha soralım: Eylül ayında hissedilen enflasyon yüzde kaç olmuştur? TÜİK iktidarın veri manipülasyon merkezi oldu. Kamu kurumları içinde iktidara en çok bağımlı çalışan, iktidarın söylediklerini, talimatlarını birebir yerine getiren TÜİK olmuştur" diye belirtti.

Oluç, şunları da söyledi: "Verilerin memur ve emekli maaşlarına yansımaması için daha önce bir tutum almıştı iktidar. Milyonlarca emekçi, işçi ve dulun ile yetimin ne kadar maaş alacağı TÜİK'in rakamları ile belirleniyor. TÜİK milyonlarca insanın vebalini taşıyor. TÜİK doğru yola gelinceye kadar bunu söyleyeceğiz. Milyonlarca insanın sofrasından çalınan ekmeğin vebali TÜİK yönetiminin sırtındadır."