İşgal operasyonuna katılmayı reddeden 6 korucuya soruşturma

Wan'da Güney Kürdistan'a görevlendirmesi çıkan ancak işgal operasyonuna katılmayı reddeden 6 korucunun silahına el konularak, haklarında soruşturma açıldı.

Van Alay Komutanlığı, 400 korucuyu Güney Kürdistan’daki işgal operasyonlarına katılmak üzere görevlendirdi. 

150 korucunun Elbak’tan (Başkale) diğer korucuların ise Çaldıran, Çatak ve Erciş ilçelerinden seçildiği öğrenildi. Bu korucuların 18 Ekim 2024'te Güney Kürdistan bölgesine hareket etmesi planlanıyor.

Ancak bu karara bir çok korucu itiraz etti. “Biz geçici köy korucusuyuz, sadece kendi köyümüzü korumakla görevliyiz, komando değiliz” diyerek itiraz eden korucularla görüşen korucucu başı Nedim Yiğiter, diğer korucuları tehdit etti.  

Alınan bilgilere göre işgalci Türk ordusuna hizmet eden  Nedim Yiğiter, "Eğer bu operasyonlara katılmayı kabul etmezseniz, sizi örgüt yandaşı sayarız. Herkes silahını alsın ve belirlenen yere gitsin, bunun mükafatını da alacaksınız ama aksi hareket ederseniz sizin için kötü olur” dedi. 

Yiğiter'in tehditlerine rağmen Aydemir köyünde görevli 6 korucu yapılan görevlendirmeyi kabul etmeyince haklarında tutanak tutuldu, silahlarına el konuldu. Eşmepınar karakolunda ifadeleri alınan korucular hakkında soruşturma başlatıldı.

Yakın zamanda yapılması planlanan işgal operasyonu için önceden Güney Kürdistan'a gönderilen korucuların, işgal bölgesinde bir yıl kalması istenirken, iki ayda bir ailesini ziyaret etmesine izin veriliyor.

Wan'da geçtiğimiz yıllarda da işgal operasyonlarına katılmayı kabul etmeyen korucular hakkında soruşturma başlatılmış ve korucular görevden alınmıştı.