DFG: Depremde 25 gazeteci öldü, 14’ü saldırıya uğradı, 4’ü gözaltına alındı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Mereş merkezli depremlerde 25 gazetecinin hayatını kaybettiğini, gazetecilere 14 saldırı yapıldığını ve 4 gazetecinin gözaltına alındığını belirtti.

DFG, deprem ardından gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı.

Raporda depremde hayatını kaybeden gazetecilere yer verilirken, Semsûr’da gazeteciler Burak Alkuş, Hidayet Özdemir, İskender Korkut, Kemal Öner, Muhammed Akan, Ruhi Akan, Yunus Emre Doğan, Zübeyir Pektaş, İsmail Hakkı Koçak, Fatih Bayın, Barış Can Tabakçı, Hatay’da gazeteciler Ayşe Figen Arl, Burak Milli, Gökhan Aklan, İzzet Nazlı, Neşet Alkan, Erhan Yılmaz, Mehmet Tekin, Hasan Seid Okay ve Berkay Akay, Mereş’te gazeteciler Mustafa Yüzbaşıoğlu, Aziz Çevlik, Fatih Nalbantbaşı, Adana’da Meltem Özgen ile Dîlok’ta Fatma Erdoğan’ın hayatını kaybettiği kaydedildi.

 

Raporda 25 gazetecinin “kurtarma çalışmalarının geç başlaması” nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtilirken, böyle bir yıkıma gecikmeli müdahale eden iktidarın Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etmekte gecikmediğine dikkat çekildi.

Raporda, “OHAL ile birlikte de ilk iş olarak sahada, enkaz başlarında yaşananları görüntüleyen gazeteciler engellendi. Yapılan itirazlar üzerine ise gazetecilerin ya iktidar yandaşları dışında kimseye verilemeyen ‘turkuaz kart’ taşımaları istendi ya da valiliklerden izin almaları istendi. Gözaltına alınan gazeteciler ‘sahtecilikle’ ya da haber kaynaklarının kullandığı ve henüz yayınlanmayan ifadeleri nedeniyle ‘yanlış bilgi yaymak’ iddiasıyla suçlandı. DFG olarak diğer meslek örgütleriyle birlikte karşı çıktığımız ‘Sansür Yasası’ da bu süreçte devreye konuldu” denildi.

Deprem ardından basın ve ifade özgürlüğünü hedef alan engeller ve yasaklara dikkat çekilen raporda, şunlar belirtildi:  “Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından aralarında internet siteleri ve Youtube kanallarının da olduğu 340 URL’ye erişim engeli getirildi. Türkiye’de baskılı yayın yapan tek Kürtçe gazete olan Xwebûn gazetesi ile Ortadoğu merkezli kadın yayıncılığı yapan NuJİNHA’nın Twitter adresleri kapatıldı. Tüm bu engelleme, baskı ve sansüre rağmen gazeteciler sahada olmaya devam etti. Deprem, yıkım, savaş ne olursa olsun hakikat arayışçısı olarak sahadan ayrılmayacağız, kalemimizi, fotoğraf makinemizi bırakmayacağız. DFG olarak da zor şartlarda çalışan meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz.”

Raporda, Şubat ayında 14 gazetecinin saldırıya uğradığı, 4’ünün gözaltına alındığı, 5’nin kötü muameleye maruz kaldığı, 19’nun haber takibi sırasında fiili olarak engellendiği ve 6’sına soruşturma açıldığı ifade edildi.  

DFG, yayın kuruluşlarına yönelik baskı ve sansürlere de yer verirken, RTÜK’ün 2 farklı yayın kuruluşuna ceza verdiği, bunlardan 2’sinin yayın yasağı olduğu, 4’ünün ise para cezası olduğu, bir televizyona ise 3 gün ekran karartma cezası verdiği belirtildi.

Raporda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 2 internet sitesini kapattığı, 2’sine erişim engelli getirdiği, 345 sosyal medya içeriğine erişim engeli getirdiği kaydedildi.