DFG: Kasım ayında 3 gazeteci tutuklandı

DFG'nin Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Kasım ayı raporunda, 3 gazetecinin tutsak edildiği, hapishanedeki gazeteci sayısının 40 olduğu ve 21 gazetecinin gözaltına alındığı duyuruldu.

DFG KASIM AYI RAPORU

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Kasım ayı raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, AKP-MHP iktidarı tarafından devreye konulan kayyum uygulamaları ile birlikte, Kasım ayında gazetecilere dönük hak ihlallerinin de arttığı bildirildi. Kayyum karşıtı eylemlerde pek çok gazetecinin polislerin saldırısına ve engellemelerine maruz kaldığına vurgu yapıldı.

'KASIM AYINDA 21 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI' 

Sadece haber yaptıkları için ve bu haberler karşılığında telif aldıkları için çoğunluğu serbest gazeteci olan 14 gazeteci gözaltına alındı. Gazeteciler Roza Metina, Ahmet Sümbül, Erdoğan Alayumat (serbest gazeteci), Bilge Aksu (serbest gazeteci), Tuğçe Yılmaz (Bianet), Suzan Demir (Gazete Duvar), Serap Güneş (serbest gazeteci), Havin Derya,  Mehmet Uçar (serbest gazeteci), Bilal Seçkin (serbest gazeteci), Baver Yoldaş, karikatürist ve gazeteci Doğan Güzel, Berfin Atlı ve Mehmet Yaşar Abatan gözaltına alındı. Üç günlük gözaltı işlemlerinin ardından Mehmet Üçar ve Bilge Aksu tutuklandı. Kasım ayında toplam 21 gazeteci gözaltına alındı. Raporda, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında gerçekleştirilen eylemleri takip etmek isteyen gazetecilerin de engellendiğine, Özgür Yurttaş Muhabiri İrem Kabataş'ın gözaltına alındığına dikkat çekildi.

"40 GAZETECİ TUTSAK"

Rapora göre gazetecilere dönük saldırıların çetelesi şöyle: 
"Saldırıya uğrayan gazeteci sayısı 3, evine baskın düzenlenen gazeteci sayısı 13, gözaltına alınan 21, tutuklanan 3, tehdit edilen 5, haber takibi engellenen 9, kötü muameleye maruz kalan gazeteci sayısı ise 6 olarak yer aldı. Yine raporda, 8 gazeteci hakkında soruşturma, 6 gazeteci hakkında dava, 2 gazeteciye 88 bin 80 TL para cezası verildiği, 44 dosyada 98 gazetecinin yargılanmasının sürdüğü, tutuklu gazeteci sayısının ise 2 Aralık itibariyle 40.  2 gazetecinin işine son verildi, RTÜK tarafından 39 yayın yasaklandı, 1 toplatma kararı, 6 habere erişim engeli, bir internet sitesinin kapatıldı ve 3 sosyal medya içeriğine erişim engeli getirildi."