DFG'den mart ayı raporu: Haber alma hakkına darbe vuruldu

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) mart ayında 6 gazetecinin saldırıya uğradığını ve 153 habere erişim engeli getirildiğini bildirdi.

DFG’nin basına yönelik ihlallere ilişkin mart ayı raporunda halkın haber alma hakkında darbe vurulduğu kaydedildi. 

Raporun değerlendirme kısmında 31 Mart seçimlerinde açığa çıkan değişim talebine dikkat çekilerek, şunlar belirtildi:

"Bu sonuçlarla birlikte, yıllardır ülkeye bir karabasan gibi çöken baskıcı rejimin değişmesi ve gazetecilerin daha özgür bir ortamda görevlerinin yapmasının önünün açılmasına vesile olmasını temenni ediyoruz. Ayrıca seçim sürecinde yurt genelinde canla başla çalışarak, seçim atmosferini ve yaşanan olayları anı anına kamuoyuyla paylaşan tüm basın emekçisi arkadaşlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.”

Raporda gazetecilerin 8 Mart, Newroz ve seçim gibi önemli günlerde sahada çalışma yürütürken engellemelere maruz kaldığı belirtildi. 

DFG şunları ifade etti: "Mart ayında bazı gazeteciler hakkında soruşturma ve davalar açılırken, yargılanan gazetecilere çeşitli cezalar verildi. Ayrıca yargılaması devam eden çok sayıda gazeteci yine hakim karşısındaydı. Anlaşılacağı üzere gazetecilere yönelik yargı baskısı devam ediyor. Bu şekilde gazeteciye gözdağı verilmek, haber yapması engellenmek isteniyor. Raporumuzda, sadece Mart ayı içerisinde 153 habere erişim engeli getirildiğini görüyoruz. Bu da gösteriyor ki bir taraftan gazeteciler baskı ve hak ihlaline maruz bırakılırken, diğer taraftan onlarla birlikte halk da cezalandırılıyor. Haberin kitlelere erişimi engelleniyor. Yani halkın haber alma hakkına darbe vuruluyor.

Ülkeyi bir bütün olarak baskı cenderesine almaya çalışan AKP-MHP iktidarı, siyasal alandaki yetmezliklerini ve yürüttüğü kötü politikaları; gazetecilere, basın yayın organlarına baskı kurarak kapatmaya çalışıyor. Yargı eliyle gazetecileri etkisizleştirme, yasaklar yoluyla da bilgi yayılımını engellemeye çalışıyor. Böylece yaşanan gerçeklerin duyulmasını, görülmesini engelleme çabası içerisinde. Elbette bu aynı zamanda bir çaresizliğin de sonucu. Kötü yönetimin ifşa olmaması çabası… Ancak bu nafile bir çaba. Çünkü onurlu gazeteciler, bu yaklaşıma pabuç bırakmamakta kararlı. Tüm baskı ve yıldırmalara rağmen yaşanan gerçekleri halka duyurma konusunda elinden geleni yapıyor ve yapmaya da devam edecektir. Bu nedenle iktidara çağrımızdır; gazeteci bir toplumun özgür iradesinin teminatıdır. Gazetecilere dönük baskı ve hak ihlallerine son verin. Yine halkın haber alma hakkının önündeki engelleri kaldırın. Ayrıca gazetecilere de örgütlülük ve dayanışmalarını büyütmeleri, yaşanan haksızlıklara karşı da dik durmaları çağrısında bulunuyoruz." 

Mart ayında gazetecilere yönelik ihlaller şöyle tespit edildi:

"6 gazeteci saldırıya uğradı, bir gazetecinin evi basıldı, 2 gazeteci gözaltına alındı. 4 gazeteci kötü muameleye maruz kalırken, bir gazeteci tehdit edildi. 8 gazetecinin haber takibi engellendi. 3 gazeteci hakkında soruşturma, 5 gazeteci hakkında dava açıldı. 8 gazeteciye toplamında 4 yıl 7 ay 7 gün hapis cezası verildi. 42 gazeteci hakkında 37 dava devam ederken, 42 gazetecinin tutuklu bulunmaktadır. 4 gazetecinin işine son verildi. İki internet sitesi kapatıldı 153 habere erişim engeli getirildi."