Diktatörlüğün son bulması için sen de oyunu kullan

14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere ilişkin önemli bilgiler paylaşan Emek ve Özgürlük İttifakı Avrupa ve Yurt Dışı Seçim Koordinasyonu, diktatörlüğün son bulması için herkesi oy kullanmaya çağırdı.

Emek ve Özgürlük İttifakı Avrupa ve Yurt Dışı Seçim Koordinasyonu, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Avrupa’da yaşayan herkesin en geç 2 Nisan tarihine kadar herhangi bir konsoloslukta seçmen kaydını yapması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “14 Mayıs 2023 tarihinde, Türkiye demokrasi tarihinin en kritik seçimlerinden biri yapılacaktır. Stratejik seçim olarak nitelendirdiğimiz bu seçimlerde ya karanlık ya aydınlık, ya diktatörlük ya da demokrasi seçimi olacaktır. Bu seçimde her oyun çok önemli olduğunu herkes söylemektedir. Her kullanılmayan oyun AKP-MHP faşizmine güç vereceği ve diktatör Erdoğan’ın ömrünü uzatmaya hizmet edeceğini biliyoruz. Bunu bilerek her seçmen mutlaka oy kullanmalıdır.

Demokrasi özgürlük ve eşitli yanlısı herkes faşizmin yenilgisi ve demokrasinin güçlenmesi için oyunu kullanmalıdır. Diktatör Erdoğan’ın katliamcı ve baskıcı rejiminin politikaları sonucu son yıllarda ülkeyi terk etmek zorunda kalan binlerce aydın, gazeteci, siyasetçi, sanatçı, sendikacı kısaca farklı düşünce ve meslekten insanımız vardır. Mevcut faşist hükümetin yenilgisi için en çok çalışmış, bedel ödemiş bu insanların demokrasi ve özgürlüklerin gelişmesi için oyunu kullanması çok önemli olmaktadır. Bu insanlarımız acilen seçmen kayıtlarını yaptırarak oy kullanmalıdırlar. Tüm zorluklara karşı mücadele eden bu insanlarımız bürokratik sorunları hallederek bu sürecin öznesi olmalıdırlar. 3. yolu temsil eden Emek ve Özgürlük ittifakı ile bu seçimlerde demokrasi ve özgüllükler perspektifi ile yürüteceğimiz demokratik siyaset mutlaka kazanacaktır. Bu başarıda Avrupa’da yaşayan halkımızın ve halklarımızın da önemli payı olacaktır. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde hedefimiz, 2018 genel seçimlerinde aldığımız oyları en az ikiye katlamak olmalıdır.

Bu seçimde yurtdışı oyların etkisi yüksek olacağından tüm düzen partileri de yurtdışı seçim çalışmalarını temel gündem yapmışlardır. Bizler emek özgürlük bloku bileşenleri asıl demokratik muhalefetin temsilcileri olduğumuzu bilerek bu hükümetin zorbalıklarına maruz kalan herkese ulaşma, seçimde asıl demokrasi ve çözüm olan emek özgürlük bloğunu seçmesi ve bunun için çalışmasını sağlamak için tüm gücümüzü seferber etmeliyiz. Tüm komisyon ve çalışan arkadaşlar yüksel bir moral ve motivasyonla çevresindeki herkesi harekete geçirmelidir. Kesinleşmiş bir hapis cezası olmadığı müddetçe Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes (henüz ilticaya yeni başvurmuş da olsa, kampta da olsa, hakkında arama kaydı da olsa) oy kullanma hakkına sahiptir. Bu hak hiçbir şekilde engellenemez. Yeter ki son yıllarda yurtdışına çıkan herkes en geç 2 Nisan tarihine kadar herhangi bir konsoloslukta seçmen kaydını yapmış olsun.

 Tüm seçim komisyonlarımız ülkede yeni gelen on binlerce seçmenin kaydını yapmak, yardımcı olmak, konsolosluklara götürmek temel görevleri olduğunu bilerek acilen kayıt işlemleri yapmalıdırlar. Haydi sen de elini taşın altına koy, bu karanlık bulutları hep birlikte dağıtalım. Diktatöre kaybettirmek, Emek ve özgürlük bloğun parlamentoda demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesini güçlü yürütmesini sağlamak için herkes ülkedeki akrabalarının ve tanıdıklarının demokrasi bloğuna oy vermesi için seferber olmalıdır. Hep birlikte başaracağız. 14 Mayıs çöktürme planları yapan AKP’nin çöküş günü olacaktır.”

SEÇİM TAKVİMİ

1. Kimler oy kullanabilir: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes (çifte vatandaşlar da dahil)  kesinleşmiş bir mahkeme kararıyla seçme hakkından yoksun bırakılmadığı sürece seçmendir. (Yeni ilticacı, oturum hakkı elde etmiş ya da henüz etmemiş, öğrenci, çalışan vb.)

 2. Yeni Seçmen Kaydı Tarihi: Yeni seçmen kayıtları 2 Nisan’a kadar yapılıyor. Yurt dışı seçmen kaydını yaptırmak için bizzat konsolosluklara giderek Adres Beyan Formu doldurmak gerekiyor. Konsolosluklar 18-19 Mart Cumartesi ve Pazar günleri de açık olacaktır.

3. Yeni Seçmen Kaydı İçin Gerekli Bilgiler: Üzerinde T.C kimlik numarası ve fotoğrafınız bulunan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi (ehliyet), evlenme cüzdanı, meslek kimlik kartı ile konsolosluklara giderek kayıt yaptırılmalıdır.

 4. Hiçbir Belgesi Olmayanlar: Üzerinde T.C. Kimlik numarası olmayan yukarıdaki kimlik belgelerinden birine sahip kişiler varsa (örneğin üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan eski bir sürücü belgesi) ya da iltica kimlikleri ile konsolosluk veya temsilciliklere başvurmalı, önce Nüfus kayıt örneği almalı, sonra da bu iki belge ile kaydını yaptırmalıdır. Ayrıca bu belgelerle yeni kimlik talebinde de bulunabilirler. Seçmen kaydını yaptıracaklara 5 Euro karşılığında E-Devlet şifresi de veriliyor.

5. Geçici Süreliğine Yurtdışında Bulunanlar: Seçmen kaydı Türkiye’de olup da 14 Mayıs’a kadar Türkiye’ye dönemeyecek olan öğrenciler, çalışanlar vb. kayıtlarını yurtdışına aldırmak için konsolosluğa gidip, öğrenci veya çalışan belgesini ibraz ederek adres beyanı formu doldurmalıdır.

 6. Seçmen Sorgulama: 20 Mart- 2 Nisan tarihleri arasında www.ysk.gov.tr adresinde online yapılabiliyor. Eğer kayıtlı değilseniz ya da bilgileriniz yanlışsa en geç 2 Nisan tarihine kadar düzeltip seçmen olmalısınız ki oy kullanabilesiniz.

7. Oy Kullanma: Yurtdışında seçimler farklılıklar göstermekle birlikte 27 Nisan 2023 Perşembe-09 Mayıs 2023 Salı tarihleri arasında yapılacaktır.

 8. Gümrük Kapılarında Oy Kullanma: Gümrük kapılarında 27 Nisan 2023 Perşembe- 14 Mayıs 2023 Pazar tarihleri arasında oy kullanılacaktır.

 9. Keyfi Yaklaşımlar: Kimi memurların keyfi yaklaşımı olabilir. Olur da yukarıda belirtilen koşulları sağladığı halde kayıt esnasında herhangi bir engelleme ile karşılaşan yurttaşlarımızın, koordinasyonumuzla veya şehirlerdeki seçim koordinasyonu yetkilileri ile hemen irtibata geçmesi gerekir ki bazı elçilik çalışanlarının hukuki olmayan keyfi yaklaşımlarına müdahale edilebilsin.