ECDC’den deprem bölgelerinde bulaşıcı hastalık uyarısı

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Mereş merkezli depremlerin ardından gelecek günlerde bulaşıcı hastalıkların yayılabileceği uyarısında bulundu.

Temiz suya veya tedaviye erişimin bulaşıcı hastalıklara yol açabileceği konusunda endişeler tırmandı. İki ila dört hafta içerisinde bu korkulan durumla karşı karşıya kalınabileceği yönünde uyarılar yapıldı.

ECDC yaptığı yazılı açıklamada gelecek günlerde bulaşıcı hastalıkların yayılabileceğini belirtti.  

Açıklamada bulaşıcı hastalıkların yayılmasının iki ila dört haftada “endişe kaynağı” olması gerektiği kaydedilirken, "özellikle hayatta kalanlar geçici barınaklara taşındığında salgınlara neden olma potansiyeline sahip olduğu” ifade edildi.

Bu enfeksiyonların su ve gıdalardan gelebileceği belirtilirken, hepatit A, norovirüs ve rotavirüslerin bulaşabileceğine dikkat çekildi.

Ayrıca depremden etkilenen bölgelerde kolera vakalarının artmasının önümüzdeki haftalarda önemli bir olasılık olduğuna vurgu yapıldı. Ölümcül olabilen kolera salgını suya erişim sorunları nedeniyle aylardır Suriye’de zaten var. 

Öte yandan, bu bölgeler kışın ortasında ve sıcaklıklar düşükken, solunum yolu enfeksiyonu salgınları riskinin "endişe" yarattığı ifade edildi. Bu riskin "hayatta kalanların, aşırı kalabalığın önlenemeyeceği kamplara taşındıkça artacağı” dile getirildi.

ECDC Covid-19, grip ve diğer solunum yolu virüslerinin yayılmasından da endişe ediyor. Açıklamada bunun salgına dönüşmesi halinde “zaten hasarlı olan sağlık sistemi için ek bir baskı olacağı” kaydediliyor.

Bununla birlikte kızamık, su çiçeği, menenjit veya çocuk felci salgınlarından da endişe ediliyor.