Ege’deki dört kentte Newroz kutlamaları

Ege bölgesinde Muğla, Aydın, Denizli ve Balıkesir’de Newroz coşkulu bir şekilde kutlandı.

Her üç kentteki Newroz etkinlikleri Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinen Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşiller Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) öncülüğünde gerçekleşti.

MUĞLA

Muğla'nın Bodrum ilçesine Bağlı Yalıkavak Pazar Yeri’nde bu yıl Newroz ateşi yakıldı.

Kutlamaya kadınlar Newroz’a yöresel kıyafetleriyle katıldı. Özellikle gençlerin yoğun katılımının dikkat çektiği alanda HDP ve Yeşil Sol Parti flamaları taşındı.

“Direne direne kazanacağız”,”jin, jiyan, azadî”,”Bijî Serok Apo” sloganlarının atıldığı etkinlikte, AKP-MHP iktidarına karşı öfke ve isyanın hakim olduğu gözlendi.

Muğla Newroz Tertip Komitesi üyeleri, 2023 Newrozu’nun sorumlulardan hesap sorma Newrozu olduğunu belirtti.

TJA aktivisti Adalet Kaya, depremlerde hayatını kaybedenleri anarak, “Depremi yıkıcı etkisinin sorumluları iktidardır. Hesap vermek zorundalar” dedi.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridi hatırlattıktan sonra “Zindanları yıkacağız, tüm tutsakların özgürlüğünü sağlayacağız. Ulusal inkara, zulme karşı direnenlere, Kürt halkına selam olsun. Zalim Dehak’lara karşı Demirci Kawa olmak için buradayız. 8 Mart’tan Newroz’a, Newroz’dan 1 Mayıs’a meydanları dolduracağız” şeklinde konuştu.

Muğla Newrozu, sanatçı Özlem Bağlayan şarkılarıyla sona erdi.

AYDIN

Aydın’da Newroz ateşi Efeler ilçesi Osmanyozgatlı Mahallesi Newroz Alanı’nda yakıldı.

Etkinlikte konuşan HDP Milletvekili Kemal Peköz “İmralı’da sürdürülen tecrit tüm Türkiye ve cezaevlerine yayıldı. Biz bu nedenle tecrit siyah şal gibi ülkenin üstünü örtecek dedik. Aydınlığa giden yol kapanacak dedik. İmralı’ya giden yol kapanmamalıdır” dedi.  

Kutlama sanatçı Ayşenur Kolivar ve Dengbej Erhan Kaya’nın seslendirdiği ezgilerle sona erdi. 

DENİZLİ

Denizli’deki Newroz ateşi Esenetepe Pazar Yeri’nde yüzlerce kişinin katılımı ile yakıldı.

Etkinlikte “Hükümet istifa”, “HDP halktır, halk burada” “Bijî Serok Apo” “Direne direne kazanacağız” sloganları yükseldi.

Newroz’a katılan depremzede Sabah Işık, adeta ölüme terk edildiklerini söyleyerek, “Dört gün boyunca moloz yığınları altında kalan insanları, gençlerimiz kendi elleriyle çıkarmaya çalıştı. Orada kimse yoktu, devlet ve AFAD yoktu. Öfkemiz, isyanımızdır” ifadelerini kullandı.  

HDP Dîlok Milletvekili Mahmut Toğrul, “Bizi tüketeceklerini sandılar ama bize ömür biçenler tükenecekler. Biz çoğalarak geliyoruz. Bu zalim iktidara dur demek için birleşerek Emek ve Özgürlük bloğunu kurduk” vurgusunda bulundu.

Ardından Barış Anneleri, tutuklu anneleri ve partililer Newroz ateşini yaktı. Newroz, müzik dinletisiyle ona erdi.

BALIKESİR

Balıkesir’de Newroz ateşi Ayvalık ilçesine bağlı Yenimahalle’de sloganlar eşliğinde yakıldı.

HDP Ayvalık İlçe Eşbaşkanı Aynur Aksu yaptığı konuşmada Newroz’un Ortadoğu haklarının diriliş bayramı olduğunu söyledi.

HDP PM üyesi Çiçek Arıç da yaklaşan seçimlere değinerek “Neymiş HDP’yi kapatacaklarmış, HDP bir tabela değildir. HDP halktır, HDP burada. 2 yıldır Sayın Abdullah Öcalan’a uygulana bir tecrit var, toplum üzerinde de baskı var. Baskılara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Koma Servan ve Ömer Ökkeş Ruhurevan’ın seslendirdiği şarkıların ardından Newroz programı son buldu.