Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin açıklamasına polis saldırdı

İstanbul Emek, Barış, Demokrasi Güçleri Deprem Koordinasyonu’nun “ Deprem değil rantçı düzeniniz öldürdü. Şimdi dayanışma zamanı” şiarıyla Kadıköy’de yapmak istediği eyleme polis saldırdı. Çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı.

İstanbul Emek, Barış, Demokrasi Güçleri Deprem Koordinasyonu’nun, depremin vurduğu illerde iktidarın günlerce yardım göndermeyip insanlarının ölüme terk etmesini protesto etmek için Kadıköy İskele Meydanı’nda yapmak istediği eyleme Türk polisi saldırdı. HDP milletvekilleri Musa Piroğlu ve Oya Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirilmek istenilen eylemde en az 110 kişi işkenceyle gözaltına alındı.

Eylem öncesi Kadıköy’ün sokaklarını ablukaya alan polis, Khalkedon Meydanı’na gelen koordinasyon üyelerini abluka altına aldı. Bu keyfi uygulamaya, “ Deprem değil, bu bir katliam” sloganıyla tepki gösteren üyeler işkenceyle gözaltına alındı.

Tüm engellemelere rağmen Khalkedon Meydanı’nda tekrar bir araya gelen koordinasyon üyeleri tekrar darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltıları alkışlarla protesto eden kitleye de polis saldırdı.

Polis saldırı esnasında halka seslenen HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Adıyaman’da binlerce insanın enkaz altında yardım beklerken soğuktan öldüğünü duyurdu. Arkadaşının anlatımını paylaşan Piroğlu, şunları kaydetti: “Arkadaşım geldi oradan. Yağmur, sağanak, soğukta enkaz altında kalan yeğeninin donarak öldüğünü söyledi. Adıyaman'da binlerce insan donarak öldü. Bir dayı zamanında müdahale edilseydi yaralıların yarısının kurtulabileceğini söyledi. Yüz bin insanı göz göre göre gömdüler. Polisi de askeri de kıpırdatmadılar. Yardıma gitmek isteyen hiç kimseyi kıpırdatmadılar. Bir tane sorumlu var; Sarayın tepesinde oturuyor ve e saltanatı için hepimizin kanı dökmeye, hepimizi enkaz altında bırakmaya hazır.”

Piroğlu’nun sözünü kesip devleti öven bir kişiye ise çevredeki yurttaşlar tepki gösterdi. “ 10 ilde oldu bu olay devlet ne yapsın?” diyen şahsa, bir kadın, “ Devlet çadır getirecek, hijyen koşullarını sağlayacak. Biz devleti bu yüzden yarattık” diye tepki gösterdi.

Tartışma sırasında kitleye tekrar saldıran polis, çekim yapmak isteyen gazetecileri de darp etti.

Koordinasyon üyeleri tüm engellemelere rağmen Kadıköy sokaklarında “Hükümet istifa” sloganını haykırdı.  

Gözaltına alınanlardan bazılarının Vatan caddesinde bulunan emniyete götürüldüğü belirtiliyor.