Esmer, Karagüzel ve Ayık'ın durumu ağır: Serbest kalmalılar

Hasta tutsaklar Selman Esmer, Muhlise Karagüzel ve Devrim Ayık’ın durumunun ağır olduğu belirtilerek, "Hemen serbest kalmalılar" denildi.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 455’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü yöneticilerini de katıldığı eylemde, Afyon 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Selman Esmer’in durumuna dikkat çekildi.

İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Sevil Turgut, Esmer’in 29 yıldır tutsak olduğunu ve mesane ile prostat hastalıklarının bulunduğunu söyledi. Esmer’in hastalıklarının ilerlediğini vurgulayan Turgut, ameliyattan hemen sonra tekrar cezaevine götürüldüğünü söyledi.

Turgut, "Ağır hastalıklarından kaynaklı olarak da ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılabilmesi için tahliyesi sağlanmalıdır” dedi.


İZMİR
İHD İzmir Şubesi üyeleri de eylemlerinin 275’inci haftasında Konak eski Sümerbank önünde bir araya gelerek, Menemen R Tipi Cezaevi'ndeki ağır hasta tutsak Muhlise Karagüzel’in (60) durumuna dikkat çekti.

 İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin, Karagüzel’in birçok kez tutuklandığını belirterek, 3 kez kalp krizi geçirdiğini, kalp, diyabet, hipertansiyon, astım, bel ve boyun fıtığı hastalıklarının bulunduğunu aktardı.

 İncin, Karagüzel'in bulunduğu ortamın hijyenik olmaması nedeniyle gözlerini kaybetme riski olduğunu ve bu nedenle ameliyat olmak istemediğini belirtti.
İncin, cezaevi koşullarında gerekli tedavi ve bakımı sağlanamayan, her an yeni kalp krizi veya şeker koması riski ile yaşayan Muhlise Karagüzel’in serbest bırakılarak tedavisinin dışarıda sürdürülmesinin, sağlık ve yaşam hakkının korunması bakımından zorunluluk olduğunu vurguladı.


İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 583’üncüsünü dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak Devrim Ayık’ın sağlık durumuna değinildi.

 Bu haftaki açıklamayı Komisyon üyesi Meryem Bars yaptı.

Hazırladıkları Marmara Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu’na göre yılın ilk 3 ayında 13 tutsağın yaşamının yitirdiğini belirten Bars, “9 yıldır tutuklu bulunan 31 yaşındaki mide kanseri Behçet Kaplan hastalığı giderek ağırlaşıp ve son 4 aydır hiç bir şey yiyemediği halde tahliye edilmedi, 16 Mayıs günü Ahlat T Tipi Cezaevi’nde yaşamını kaybetti. Yine Elazığ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Kamil Turanlıoğlu, 16 Mayıs’ta kalp krizi nedeniyle ve 75 yaşındaki 30 yıllık ağır hasta tutuklu Abdülhalim Kırtay ise ölüm döşeğindeyken tahliye edildikten 51 gün sonra 12 Mayıs günü hayatlarını kaybettiler” diye belirtti.

 Ayık’ın da  ileri derecede Crohn hastası olduğunu ve ayrıca ağır görme kusuru nedeniyle yüzde 76 engelli raporu bulunduğunu anımsatan Bars, Ayık’ın tüm hastalıklarına rağmen tahliye edilmediğine işaret etti.

 Bars, Ayık’ın ağır hastalıklarından dolayı bir an evvel tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.