ETHA çalışanı iki gazeteciye hapis cezası

Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ve ajans muhabiri Pınar Gayıp, yaptıkları ve paylaştıkları haberler nedeniyle hapis cezaları verildi.

Aralarında ETHA editörü Semiha Şahin ile aynı ajansın muhabiri Pınar Gayıp’ın olduğu 4 kişinin "örgüte üye olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.

Çağlayan’da bulunan İstanbul 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Şahin ve Gayıp katılmazken, avukatları Kader Tonç, Sezin Uçar, Gülbin Aydın ve Hasan Yaman katıldı.

Avukat Tonç, Uçar ve Aydın, olası bir ceza durumunda cezanın ertelenmesini istedi. Semiha Şahin’in avukatı ise, ceza ertelemesi talebinin olmadığını ifade etti. İddia makamı, daha önce verdiği ceza talepli mütalaasında değişiklik yapmadı.

Gayip’ın avukatı Kader Tonç, müvekkili hakkında henüz soruşturma başlamadan polisin sanal devriye yöntemiyle hukuka aykırı olarak delil topladığını belirtti.

Avukat Tonç, ETHA’nın kriminalize edilmeye çalışıldığı tepkisinde bulundu ve beraat talep etti.

Avukat Aydın, müvekkiline ait 4 paylaşımın kriminalize edildiğini belirtirken, bu paylaşımlardan üçünün haber, bir paylaşımın ise şiir olduğunu sözlerine ekledi.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, Ferhat Harun Pehlivan ve Gülsen İmre’ye “örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla 3 yıl 1 ay 15'er gün ceza verdi.

Pınar Gayıp ve Semiha Şahin’e “örgüte üye olmak” suçlaması yönünden beraat kararı veren mahkeme heyeti, Gayıp hakkında “propaganda yapmak” suçlamasıyla 3 yıl bir ay 15 gün ceza verdi.

Şahin’e ise, bazı iddialar nedeniyle 10 ay ve sanal medya paylaşımları nedeniyle 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.