Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı Ada Cezaevi’ndeki ağır koşullar altındaki esareti 25. yılını doldururken, 36 aydır kendisinden hiçbir haber alınamıyor. Mutlak bir iletişimsizlik haline tabi tutulan Abdullah Öcalan’ın, avukat ve aile görüş hakkı tamamen gasp edilmiş durumda. Öte yandan, tüm bu hukuksuzluklar ve yetkili kuruluşların sessizliği karşısında, 10 Ekim’de küresel çapta startı verilen “Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesine de farklı toplumsal kesimlerden ve dünyaca tanınmış isimlerden destekler gelmeye devam ediyor.
İmralı’daki 25 yıllık ağır tecrit koşullarına tepki gösterip ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep edenlerden birisi de dünyaca tanınmış Hindistanlı Feminist Aktivist Abha Bhaiya.
Jagori Grameen’in kurucularından ve “One Billion Rising” (Bir Milyar Ayaklanıyor) küresel feminist inisiyatifin yürütücülerinden olan Abha Bhaiya, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün ve paradigmalarının önemine dönük ajansımız muhabirlerinden Serkan Demirel’e değerlendirmelerde bulundu.
‘KAPİTALİST SİSTEME KARŞI ÖNEMLİ BİR ALTERNATİF’
Kapitalist sistemin toplumlarda yarattığı ağır tahribat ve sorunların aşılması noktasında Abdullah Öcalan’ın paradigmasının önemini işaret eden feminist lider Abha Bhaiya, “Bence Abdullah Öcalan’ın fikirleri, demokrasi, eşitlik için ve bugün içinde yaşadığımız dünyadan farklı bir dünyayı nasıl yaratabileceğimiz konusunda gerçekten yeni bir paradigma sunuyor. Abdullah Öcalan olağanüstü feminist birisidir. Öcalan’ın, kadınların feminist ve aktivist olarak merkezi bir rol oynadığı ve tabandan gelen bir hareket yaratma konusunda tam bir açıklıktan bahsetmesini çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
‘FARKLI BİR MODEL SUNUYOR’
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bugün var olanın ötesinde bir yönetim biçimi sunduğunu ifade eden Abha Bhaiya, “Öcalan bugün var olan yönetim modellerinden çok farklı bir yönetim modeli sunması çok önemli. Bugün tüm dünya büyük bir karmaşa içerisinde. Bu dünyada birçok çekişme, çifte standart ve yaratılan militarize bölgeler mevcut. Bugün 22 bölge savaş içerisinde. Kapitalist uygarlık, barış karşıtıdır. Ana akım kapitalist uygarlık tanımlamalarından uzaklaşarak; insanların onurlu, adaletli yaşama hakkından bahsettiğimiz ve dünyanın her yerinde mücadele eden insanlar arasında tam bir dayanışmanın olduğu bir dünya yaratmamız gerekiyor” diye kaydetti.
‘AYNI PLATFORMDA ABDULLAH ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN BULUŞABİLİRİZ’
Küresel feminist hareketlerin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın öncülük ettiği Kürt kadın hareketinden öğrenmesi gereken çok şeyin olduğunu söyleyen Abha Bhaiya, “Bu nedenle feminist hareketlerin geri kalanlarıyla bu noktada diyalog kurmaya kararlıyım, çünkü 150-160 ülkeyle bağlantımız var. Bunun yanı sıra sendikalar olsun, insan hakları grupları olsun, çevreciler olsun, her türlü mücadele eden insanlar birlikte ne yapabiliriz diye düşünebiliriz. Hepimiz, Öcalan’ın özgür olması için aynı platformda ve aynı sesle bir araya gelebiliriz. Bu şekilde, Kurdistan'daki feminist hareketin bize yol göstermesini sağlayabiliriz” diye ekledi.
‘ABDULLAH ÖCALAN FARKLI BİR DÜNYA DÜZENİNE ÖNCÜLÜK EDEBİLİR’
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tarihsel çözümlemelerinin önemini işaret eden Feminist Lider Abha Bhaiya, “Bence, Öcalan federal yönetim dediğimiz modeli hayata geçirmek için bizlere çok farklı bir umut veren çok ama çok nadir insanlardan biri. Öcalan’ın gerçekten kalbime dokunan en önemli ifadesi, feminist hareketlerin gerçekten de daha büyük hareketler için verilen mücadelenin bir parçası olduğuydu. Yani, Öcalan içinde yaşadığımız sistemin ve medeniyetin kadınların köleleştirilmesinden geldiği gerçeğini görüyor. Bu kölelik, her bir insan için tamamen ortadan kaldırılmadıkça bu uygarlık (kapitalist uygarlık) da devam edecektir” dedi.
Abha Bhaiya devamla şunları kaydetti: “Öcalan farklı bir dünya düzenine liderlik edebilir ve ediyor da. Ben bu felsefeyi daha önce kimseden duymadım. Öcalan özgür kalmalı. Onun sesi yeniden yükselmeli ve ‘Biz bu dünyaya aidiz ve böylesi bir dünya bize ait’ demeli”.
ABHA BHAİYA KİMDİR?
Abha Bhaiya, 1984 yılında Delhi’de kurulan feminist bir örgüt olan Jagori Grameen kurucularından biridir. 40 yılı aşkın bir süredir Hindistan başta olmak üzere birçok merkezdeki kadın hareketleri içerisinde aktif olan ve birçoğuna öncülük eden Abha Bhaiya, kadınların sosyal, siyasi ve ekonomik hakları başta olmak üzere kadın haklarını merkezine koyan önemli çalışmalara öncülük etti.
En büyük katkısı feminist eğitim metodolojileri alanında olan Abha Bhaiya, birçok ülkede ve farklı kesimler için feminist eğitimler verdi.
2002 yılında aşağı Himalayalar'ın köylerinden birinde feminist bir inziva yeri olan TARA'yı kurdu ve şu anda yüzlerce aktivist ve çalışandan oluşan bir ekiple farklı yerlerde yaklaşık 150 köye yayılmış bir feminist topluluk programı uyguluyor.
Önemli bölgesel ve uluslararası platform ve örgütlerin üyesi olan Abha Bhaiya, aktüel olarak aynı zamanda One Billion Rising (Bir Milyar Ayaklanıyor) küresel feminist inisiyatifin Hindistan’daki ulusal koordinatörlüğü görevini yürütüyor. Abha Bhaiya’nın aynı zamanda kadın hakları ve feminist mücadele üzerine kitapları da bulunuyor.