Fesat karıştırdıkça ihaleler büyüdü

Wan’da kayyumların da beslediği AKP’li Çetin Can ve Kazım Can, ihaleye fesat karıştırmakla yargılandıkları halde daha büyük ihaleler aldılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl düzenlenen Wan mitingi nedeniyle yapılan araç kiralama ihalesini aldığı ortaya çıkan AKP’li Çetin Can’ın, 2016 yılında ihaleye fesat karıştırdığı gerekçesiyle tutuklandığı ortaya çıktı.

Kayyum yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi’nin (VBB), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 Haziran’da kentte gerçekleştirdiği miting için büyük bir “araç kiralama” ihalesi yaptığı ortaya çıkmıştı. 21-b kapsamında doğal afetlerde yapılması gereken, ancak bugüne kadar yapılmayan araç kiralama, aynı gerekçeyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Van mitingine katılımın sağlanması için yapılmıştı. Araçların kiralama ihalesinin ise 2.399.256.00 bedelle daha önce AKP Belediye Meclis Üyesi olan Çetin Can ve yine AKP’li Kazım Can’ın sahibi olduğu ÇE-TA Taşımacılık İnşaat Temizlik İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne verilmişti. Bu yolsuzluğa rağmen ÇE-TA Firması hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmadı. 

Aynı şirket, 2016’da yapılan bir araç kiralama ihalesinde ‘İhaleye fesat karıştırmak’ suçundan soruşturmalık oldu. Firmanın sahipleri AKP’li Çetin Can ve Kazım Can, bir ay cezaevinde kaldı, ancak siyasilerin devreye girmesiyle serbest bırakıldı. Can kardeşlerin avukatlığını yapan kişi ise HDP tarafından kazanılan ancak İçişleri Bakanlığı tarafından gasp edilen Edremit Belediyesi’ne Belediye Başkanı olarak atanan AKP’li İsmail Say. 

 Çetin ve Kazım Can, kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi’nden ihale almaya devam ediyor. ÇE-TA firması, ayrıca hakkında haber yapan gazeteciler için ‘iftira’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Sanal medya hesaplarında aktif AKP’li olduğunu söyleyen Can, suç duyurusunda AKP ile bir bağının olmadığını iddia etti.

Can, Efrîn işgali sırasında “Ordumuz girdi, temizlik başladı” şeklinde paylaşımlarda bulunmuştu.