Fethi: Türkiye’ye karşı konulmalı

Araştırmacı Muhammed Fethi Al Şerif, Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye’ye saldırılarının çok yönlü olduğunu belirterek, “Saldırılar, her yer için güvenlik sorunu. Herkes karşı koymalı” dedi.

Arap Araştırmaları Merkezi Başkanı Muhammed Fethi Al Şerif, Arap medya kuruluşlarının Kuzey-Doğu Suriye’ye dönük saldırıları güçlü yansıtmamasını eleştirdi.


Mısırlı siyasetçi ve Arap Araştırmaları Merkezi Başkanı Muhammed Fethi Al Şerif, ANF’nin sorularını yanıtladı. Al Şerif, Türkiye’nin tüm çizgileri aşarak Kuzey-Doğu Suriye’ye saldırdığını belirterek, “Türkiye’nin saldırıları kabul edilemez. Farklı planları var. Sivil yerleşim alanlarını nasıl bombaladığı ve yıktığına dair çok sayıda görüntü ve rapor gördük. Uluslararası camia, bu saldırılara karşı durmalıdır” dedi.

HER YER İÇİN GÜVENLİK SORUNU

Saldırıların her yerde güvenlik sorunu yarattığının altını çizen Al Şerif, şöyle devam etti: “Bu saldırılar uluslararası alanda da güvenlik endişesi yaratıyor. Onun için Arap dünyası ve uluslararası camia, tepki göstermelidir. Uluslararası camia ve hukuk örgütleri, Türkiye’nin saldırılarının ardından birçok ihlalin yaşandığını biliyor. Kendi çıkarları ve bölgesel devletlerin menfaatleri doğrultusunda hareket ediyor.”

TERÖRE FAYDA SAĞLIYOR

Muhammed Fethi, saldırıların teröre fayda sağladığına işaret ederek, şunları söyledi: “Terörist gruplar ortaya çıktı ve Suriye, Lübnan, Irak gibi kentlere dağıldı. Türkiye bu bölgeleri hedefledikçe bu ülkelerin güvenliği tehdit edildi. Böylece kanunlar ortadan kalkıyor ve terörist gruplar harekete geçiyor. DAİŞ de yeniden toparlanmaya çalışan gruplardan. Ortadoğu’nun tamamına dönük bu büyük tehlikeyi kabul etmiyoruz. Uluslararası camia, bu terör gruplarının önünü almak istiyorsa terörü destekleyen ve yeniden canlanmasını sağlayan devletlere baskı uygulamalıdır.”

İHLALLER YARGIYA TAŞINMALI

Türk devletinin yaptığı ihlallerin uluslararası mahkemelere taşınması gerektiğinin altını çizen Al Şerif, “Güvenlik Komitesi yüksek düzeyli bir toplantı gerçekleştirerek Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye’deki ihlalleri açıklanmalıdır. Türkiye, saldırıları sonlandırana kadar Arap camiası ve dünya birlik içerisinde baskı uygulamalıdır. Bu da güçlü bir çalışma gerektiriyor” dedi.

Al Şerif, Arap medya kuruluşlarının Kuzey-Doğu Suriye’ye dönük saldırıları güçlü yansıtmamasını eleştirerek, “Her insan huzur ve barış içerisinde yaşamak ister. Bu meşru hakka baskı olursa basın kuruluşları da bu konuda rolünü oynamalıdır; çünkü savaş, talan ve yıkımın başlıca nedenidir” diye konuştu.

DİRENENLER KAZANACAK

Arap Araştırmaları Merkezi Başkanı Muhammed Fethi Al Şerif, saldırılara karşı direnerek Kuzey-Doğu Suriye’de huzur ve güvenliği sağlamaya çalışanlara, “Umut ediyorum ki bölgede huzur olacak ve hak sahipleri hak yiyenlere karşı kazanacaktır” şeklinde seslendi.