Fincancı: İktidarın ihmalleri nedeniyle on binlerce insanımızı yitirdik

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, iktidarın ihmalleri nedeniyle depremde onbinlerce kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve merkez konseyi üyeleri 14 Mart Tıp Bayramı haftası vesilesiyle Semsûr Saat Kulesi önünde, depremlerde yaşamını yitiren sağlıkçıları andı.

Açıklamaya Merdîn, Amed, Manisa ve İzmir Tabip Odası yöneticilerinin yanı sıra Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) üyeleri de katıldı.

Fincancı, kamusal ve toplumcu yeni bir sağlık sisteminde ısrar edeceklerini belirtirken, “Yıllardır söylediklerimiz salgınla herkesçe görünür oldu. Boyun eğmedik, eğmeyeceğiz” dedi.

Fincancı, şöyle devam etti: “Tüm dünyada uygulanan, özelleştirmeyi merkeze alan, bizleri yalnızlaştırıp güvencesizleştiren politikalar ve sonunda AKP’ye nasip olan Sağlıkta Dönüşüm Programı nedeniyle ‘olağan’ dönemlerde de birçok sorunla yüz yüze kalan hekimlerin, sağlığı üretenlerin, olağandışı durumlara hazırlıklı olması konusunda da kendi başlarına bırakıldığını bir kez daha gördük. Hazırlıksız yakalandıkları bu olağandışı durumda kamu otoritesini tek elde toplama, paylaşmama ve paylaştırmama ısrarının çaresizlik ürettiğine, sağlık kuruluşlarını, sağlık çalışanlarını ve toplumu kaosa sürüklediğine birlikte tanıklık ettik.”

Yasta olduklarını söyleyen Fincancı, şunları ekledi: “Yas, afet ve olağandışı durumlarla bas¸ edebilmek kamusal bir görev iken, bu görev için hiçbir hazırlık olmaması yaşamdan yana sürdürdüğümüz çabaların sonuçsuz kalmasına, dayanışma içinde depremzede meslektaşlarımızı biraz olsun rahatlatabilmek için üstlendiğimiz sorumluluklarda da yalnız bırakıldığımıza şaşırmadık elbette. Yıllardır söylediklerimizi dikkate almayan Sağlık Bakanlığı’nın ve iktidarın ihmali nedeniyle, on binlerce insanımızı yitirdik. Bugün, bu 14 Mart’ta yastayız.”

 

Açıklamadan sonra hekimler ve sağlık emekçileri, Saat Kulesi’nin önüne karanfil bıraktı.