Fransız sol partiler koalisyonundan HDP’ye destek

Fransız sol partiler koalisyonu NUPES ve koalisyon bileşeni LFI adına yapılan açıklamada “diktatör cumhurbaşkanı” Erdoğan’ın HDP’ye yönelik kriminalizasyon politikasına tepki gösterildi.

Ekolojik ve Sosyal Yeni Halk Birliği (NUPES) ve Jean-Luc Melenchon liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa (La France Insoumise-LFI), HDP’ye destek açıklamasında bulundu.

Açıklamada, “Türkiye'de 14 Mayıs'ta genel, milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidileceği açıklanırken, diktatör Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Halkların Demokratik Partisi'ni (HDP) kriminalize etme politikasını sürdürüyor” denildi.

HDP’nin Türk Meclisi’nde üçüncü parti ve demokratik alternatif olduğunun vurgulandığı açıklamada, “HDP, 2015'te Erdoğan'ın meclis çoğunluğunu kaybetmesinin ardından 2016'dan beri bu baskıya maruz kalıyor” diye hatırlatıldı.

Ocak 2023'te, HDP’nin hazine yardımının askıya alındığını hatırlatan NUPES, farklı yöntemlerle devam eden baskılara işaret etti.

Bu çerçevede HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve yaklaşık yirmi milletvekilinin tutuklanması, yüze yakın HDP'li birçok büyük şehrin belediye eş başkanının görevden alınması, 10 bin aktivistin keyfi bir şekilde tutuklanmasına dikkat çekildi.

“14 Mart Salı günü Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılmasına yönelik usul hakkında karar vereceğini” hatırlatan NUPES, “Uluslararası toplumu ve Fransız hükümetini HDP'ye yönelik kovuşturmaya ve kriminalize etmeye son verilmesi ve böylece Türkiye'de gerçekten özgür ve demokratik seçimlerin yapılmasının sağlanması için baskı yapmaya çağırıyoruz” dedi.