GÜNDEM 12 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-İsveçli parlamenterler, Olof Palme cinayetiyle ilgili İsveçli yetkililerin yaptıkları açıklamalardan sonra Avrupa'da yaşayan Kürtlerin PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması için harekete geçmeleri gerektiğini söyledi.

-HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, partilerine dönük saldırıların seçmenleri arasında öfkeyle karşılandığını belirterek, "Her yerde HDP'ye dönük saldırılara karşı itirazlar var" dedi.

-İsviçre Ulusal Parlamento Milletvekili Denis de la Reussille, Erdoğan’ın bir diktatör gibi Covid-19 salgını başta Kürtler olmak üzere muhalif kesimlere üzerinde bir baskı aracına dönüştürdüğünü söyledi. 

-“Kadınların sineması, öyle kadınlara rezerve ya da havale edilen konulara sığmaz, taşar” diyen Filmmor, 18. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ni 12-26 Haziran’dan online olarak izleyicisi ile buluşturuyor.

-İran’da korona salgınında ikinci dalga vaka sayısında patlama yaşanırken, Van-İran ve Hakkari-İran sınır kapılarının açılması, tehlikeye davetiye çıkarıyor. Van’da vakalar artıyor.

-Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), asemptomatik Covid-19 vakalarından virüsün bulaşmasının ‘çok nadir’ olduğuna dair açıklamasını düzeltmek zorunda kaldı.

-BM’ye bağlı Kıta Sahanlığı Sınırları Komisyonu Fransa’nın farklı kıtalardaki sahanlığının 150 bin kilometrekare daha arttırılması kararı aldı.

-Dünyanın güneş enerjisi potansiyeli en fazla kıtası olan Afrika’da bu potansiyel neredeyse yok denecek kadar az kullanılırken, kıta ekonomisini büyük oranda etkileyecek üretimin önünde farklı engeller bulunuyor.