GÜNDEM 13 MAYIS 2018

13 Mayıs 2018 Haber Merkezi gündemi

-Havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı 24 saat nöbette olan gerillalar, Kürdistan coğrafyasının en yüksek arazilerinde kendine has bir yaşam oluşturmuş durumda.

-HPG gerillalarının Lelîkan tepesinde konumlanan işgalci Türk askerlerine dönük gerçekleştirdiği katyuşalı eylemde 2 asker öldürüldü. 1 asker ise yaralandı. ANF eylemin görüntülerine ulaştı.

-Irak’ta yapılan parlamento seçimleri kapsamında Güney Kürdistan’ın üç bölgesinde KDP oy erozyonu yaşadı. KDP iki bölgede en fazla oy alsa da önceki seçimlere göre, oylarının büyük çoğunluğu kaybetti. Yeni Nesil listesi Hewler’de iki sandalye kazandı.

-Irak’taki seçimlere katılım oranı rekor düzeyde düşük geçti. Yüzde 44,52’lik bir katılım gerçekleşti. Sonuçların açıklanması bekleniyor.

-HDP milletvekilleri Feleknas Uca ve Aycan İrmez, 24 Haziran’da faşizmi durdurup, özgür yaşamı hep beraber öreceklerini vurguladılar.

-Oğlu Berkin Elvan'ın polis tarafından katledilmesinden bu yana Anneler Günü’nü kutlamayan Gülsüm Elvan, "Gezi'de katledilen tüm çocuklar için 24 Haziran’da TAMAM sıkıldık artık diyeceğiz" dedi.

-İran’da bir sosyoloji profesörü, kadınlar üzerine yapılan bir araştırmayı açıkladı. Buna göre, fuhuş yeni bir olgu olmasa da, nedenlerini tespit etmek önemli bir iş gerektiriyor.

-Cannes Film Festivali’nde 82 star ve sinemacı kadın, eşit ücret talebinde bulundu. Bu yıl Cannes yürüyüşünün yüzde 100 kadınlardan oluşması dikkat çekti.

-Yasal ve illegal uyuşturucu kullanımına ilişkin yayınlanan bir rapora göre, alkol ve sigara nedeniyle geçen yıl 255 milyon kişi hayatını kaybetti.

-Her yıl on binlerce kadının tecavüz vahşetine maruz kaldığı Hindistan’da kadınlar ‘ineklerin daha iyi korunduğunu’ öne çıkararak, ilginç bir de protesto kampanyası başlattılar.